Hon vill att Pajala inför pendlarbussar

Agneta Heikki tycker inte att kollektivtrafiken har hängt med Pajalas utveckling. I ett medborgarförslag till kommunen föreslår hon därför pendlarbussar mellan Junosuando och Pajala.

Tidtabell hindrar. I dag tvingas Agneta Heikki ta bilen till jobbet i Pajala eftersom busstiderna inte passar schemat.

Tidtabell hindrar. I dag tvingas Agneta Heikki ta bilen till jobbet i Pajala eftersom busstiderna inte passar schemat.

Foto: Nils Jönsson

Pajala2014-06-06 19:01

– Jag pendlar mellan Lovikka och Pajala varje dag. Jag har sett att trafiken har ökat oerhört de senaste åren. Eftersom Cliffton har sitt centrum i Junosuando är det många som åker mellan Junosuando och Pajala. Det skulle behövas en buss att ta sig med för dem som jobbar heltid, för det går inte att ta bussen i dag, säger Agneta Heikki.

För hennes egen del fungerar det inte att ta bussen. Tidtabellen för trafiken mellan hemmet i Lovikka och Pajala gör att hon inte skulle hinna i tid på morgonen och skulle behöva lämna jobbet tidigare på eftermiddagen om hon valde bussen.

– Jag kan inte pendla, jag jobbar heltid och busstiderna passar inte, säger hon.

Hon tror att det redan i dag finns ett underlag för pendlarbussar, främst mellan Junosuando, där åkeriet Cliffton Mining håller till, och Pajala. Med färre bilar på vägen skulle säkerheten öka, menar hon.

– Det här är ett förslag till kommunen som de får utreda. Men baserat på det man ser själv är trafiken omfattande.

Skulle du själv ta bussen till jobbet i stället för bilen om det var möjligt?

– Det skulle jag göra, det är mycket trafiksäkrare och mer miljövänligt. Jag tror att det är en vanesak, att man vänjer sig vid att det går att ta bussen.

Cliffton Minings personal pendlar främst från Pajala till Junosuando. Åkeriets logistikchef Michael Ahlander tror att bussar skulle kunna öka säkerheten på vägen.

– Det är klart att det gör det, men det måste utredas noga vilka sträckor och i vilken omfattning det skulle behövas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om