Klockan tickar för Northlands konkursbo och frågan är hur länge de kan vänta innan en styckning och försäljning måste ske.
Fram till sista januari nästa år arbetar fortfarande ett tjugotal personer med att övervaka gruvområdet och hålla maskiner och anrikningsverk igång men därefter är framtiden osäker.
Klart tycks dock vara att loppet är kört den dagen anrikningsverket lämnar Kaunisvaara genom styckning och försäljning.
– Vid en nedmontering lär det inte bli en ny verksamhet där inom överskådlig tid. Det är en väldig kapitalförstöring, säger konkursförvaltare Hans Andersson.
Läget på marknaden är tufft i och med de låga malmpriserna. En försäljning för fortsatt gruvdrift är i det närmaste omöjlig idag.
– Vad det handlar om för en köpare är att man inte kan starta upp verksamheten med det malmpris som är idag. Då måste man se över sina kostnader och övervintra med begränsad aktivitet ungefär som konkursboet har idag, säger Hans Andersson och fortsätter:
– Det handlar säkerligen om något år som gruvan får vara i någon form av standbyläge.
Anrikningsverket och järnvägsvagnarna såldes i somras till företaget Abecede AB som ägs av en grupp miljardärer. Deras syfte var att förhindra att anläggningen lämnade Kaunisvaara men de var samtidigt tydliga med att en försäljning kunde bli aktuell om ingen lösning på fortsatt produktion i anrikningsverket hittades.
– Det var därför vi gick in och köpte de här tillgångarna för annars hade de redan varit skingrade. Nu har vi en bit efter nyår där vi kan jobba vidare med det här men vi jobbar samtidigt parallellt med att påbörja avvecklingsarbetet för det här tar tid, säger Mats Leifland, styrelseordförande i Abecede.
Förhoppningen var att Abecede tillsammans med konkursboet skulle hitta en lösning för fortsatt drift innan årets slut. Fristen förlängs nu till första kvartalet 2016.
En lösning innefattar LKAB men från deras håll har intresset varit svalt eftersom de själva dras med lönsamhetsproblem.
– Vi är tydliga i den delen att vi fortsatt ser att det finns en svensk lösning som skulle kunna arbeta för hela gruvdelen, inte bara den anrikning vi har. Det finns ett långsiktigt värde, inte minst för svenska staten, säger Mats Leifland.
Om Abecede förvärvade ytterligare delar av gruvanläggningen skulle bolaget få en ökad kontroll över situationen.
Har ni tittat på att förvärva resten av gruvan?
– Jag vill inte kommentera den delen, säger Leifland.
Har det förts fler diskussioner med LKAB?
– Vi kan bara bekräfta att vi har kontakt med LKAB, vi kommenterar inget ytterligare. När vi har mer att kommunicera så kommer vi att informera marknaden om det.