Historiskt handslag
Nu gör kommunerna Pajala och finska Kolari en gemensam ansökan om EU-pengar. Målet är att möta kraven som den stora gruvsatsningen kommer att innebära.
HISTORISKT HANDSLAG. Pekka Vaattovaara, Kolari, och Bengt Niska, Pajala, tar i hand för att befästa det kommande samarbetet.
Foto: Göran Lahti
- Tillsammans är vi 10.500 invånare i kommunerna och inom några år kommer 1.800 personer att vara direkt anställda inom gruvnäringen. Lågt räknat kommer ytterligare 3.000 att vara anställda inom service och annat som en följd av satsningen, säger Bengt Niska.Tillsammans med sin finske kollega Pekka Vaattovaara räknade Niska upp de många gemensamma beröringspunkter som kommunerna har förutom gruvsatsningen som sker på bägge sidor om gränsen.Älvarna, kulturen, språket, besöksnäringen, flygplatsen och järnvägen togs upp. Den senare finns ju än så länge bara på den finska sidan.- Ett stort upprustningsarbete av järnvägen pågår, bland annat med elektrifiering, säger Pekka Vaattovaara. Mötet hölls också följaktligen på det gemensamma språket meänkieli.Ser långsiktigt
Niska tog också upp en framtida möjlighet till polisärt samarbete över gränsen "meän poliisi", kallade han det.Senast i slutet på januari ska ansökan vara inlämnad och längden på projektet är inte fastställd. Projekten är vanligtvis treåriga, men Niska ser mera långsiktigt.- Kanske kan vi få ett femårigt projekt i första hand, men tanken är att vi ska jobba tillsammans på mycket lång sikt.Vill ha inflyttning
Kommunernas önskan är att de som kommer att arbeta inom gruvnäringen verkligen bosätter sig i regionen och inte veckopendlar som är fallet i många gruvorter.- Vi vill att familjer flyttar hit och trivs här. Det ställer stora krav på bostäder, utbildningsmöjligheter, fritidsaktiviteter och mycket annat, säger NiskaLandshövding Per-Ola Eriksson deltog inte på mötet men hade skickat en hälsning där han gav en eloge till initiativet att samarbeta över gränsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!