För Pajalaborna kommer 2015 att innebära högre skatt och med stor sannolikhet tuffa besparingsåtgärder.
Kommunen lånade 15,5 miljoner kronor av de egna bolagen Pajalabostäder och Pajala värmeverk för att kunna betala decemberlönerna till de 800 anställda.
– Det är klart att det är allvarligt, men det har sin förklaring. Skatteintäkterna kommer senare, lönerna betalas ut tidigare. Det är nu löst, men vi måste vidta åtgärder så att vi inte hamnar i det här läget igen, vi måste ha en buffert, säger tillträdande kommunalråd Harry Rantakyrö (S).
För att skjuta till extra pengar beslutade fullmäktige den 15 december att höja kommunalskatten med 80 öre nästa år, till 23.50 kronor, vilket beräknas ge cirka 8 miljoner kronor extra.
– Det var helt nödvändigt, och en skattehöjning är mer rättvis än höjningar av avgifter eftersom alla betalar efter sin förmåga, säger Harry Rantakyrö.
Från oppositionen menar man att ekonomin misskötts under många år, och att det gjort att kommunen hamnat i det svåra läget. Leif Gramner (KD) ser allvarligt på behovet av att låna till lönerna.
– Det är ganska alarmerande, det är ju inte någonting som händer över en natt, säger han.
Att höja skatten bidrar enligt Leif Gramner inte med någon långsiktig ekonomisk lösning.
– Det är en panikåtgärd och löser inga problem.
Snarare kan de åtta miljoner som skattehöjningen ger nästa år sätta käppar i hjulet för viktiga besparingsbeslut, enligt Gramner.
– Det kan bidra till ett lugn i organisationen, att man pustar ut och drar sig för att fatta svåra beslut, säger han.
Harry Rantakyrö poängterar att skattehöjningen inte är hela lösningen.
– Vi får inte slå oss till ro utan vi har jobb att göra under år framåt. Det går inte att bara ha näsan över vattenytan utan vi måste även kunna få en stabilitet, säger han.
Efter årsskiftet bjuder Harry Rantakyrö in gruppledarna från samtliga partier i fullmäktige (Västerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Norrbottens sjukvårdsparti och Centerpartiet) till överläggningar för att ta fram en kompletteringsbudget och försöka rädda ekonomin.
– Det viktiga är att de som har makten inser att man måste ha koll på ekonomin. Läget är inte hopplöst på något sätt. Det är bara att ta i med hårdhandskarna och se över kommunens kostnader. Jag ser ingen annan lösning än att man måste ha ordning på torpet, säger Leif Gramner.