Han väntar vid sin mila

Primitivt till en viss gräns. Det tror Alf Andersson i Pajala är en framgångsfaktor vad gäller turister som besöker Tornedalen. För egen del har han börjat på ny kula, en jord sådan.

PAJALA2005-11-21 06:30
Alf Andersson, 60 år, har många års erfarenhet bakom sig från turistbranschen. Förutom att köra turister kors och tvärs på Nordkalotten har han drivit såväl camping som hotell i Pajala. Länge har det talats om turismen som det som ska lyfta Tornedalen och även om man enligt Alf Andersson är långt från målet än, är han full av tillförsikt inför framtiden. En av orsakerna till det är Ikeas etablering i Hapa-randa, men mer om det senare.<br>Nästan helt under jord<br>Den andra orsaken ligger fyra kilometer öster om Pajala cent-rum och har döpts till Kolmilan eftersom man, när man besiktade platsen fann två stora gropar och en fåra mot älven. Byggnaden, som är en kåta-liknande träbyggnad, är så gott som helt under jord. Det som sticker upp är taket och skorstenen och förstås ingången som välkomnar besökarna in i värmen.<br>&nbsp;? Idén fick jag från Karasjok och samebyn Gammen, där de har en sådan här byggnad. Fransmännen som jag körde dit var alltid alldeles lyriska när vi varit dit. Det var rökigt där inne, de såg knappt något där de satt och åt, ändå var de helt saliga. Då förstod jag att det var något extra med den typen av ställen, säger Alf Andersson.<br>I september i fjol kom han i gång med byggandet av sin egen, rätt så sofistikerade jordkula. Den blev klar tre månader senare. På platsen ska det även byggas en bastu där man kan sitta och se på norrskenet. Han har också köpt den gamla logen på Tannavallen. Det är där som maten tillagas.<br>En del kanske minns att Alf Andersson i fjol förlorade anbudet på att driva Smedjan där han arrenderat de senaste 15 åren. Då var han inte glad. Annat är det nu.<br>&nbsp;? Det var det bästa som kunde hända. Med facit i hand borde jag slutat med Smedjan för fem år sedan. Är man för länge på ett ställe kör man i samma spår. De senaste månaderna har jag åstadkommit lika mycket som under de fem senaste åren på Smedjan, säger Alf Andersson rättframt.<br>600 matgäster<br>Utan att ha annonserat om Kolmilan har han redan haft 600 matgäster där och kommande vinter väntar han sig mycket av, även om han helst hade haft allt byggande färdigt redan nu.<br>&nbsp;? De som kommer hit vill ut i skogen, uppleva något annat än de är vana vid hemifrån. Det ska vara primitivt, men ändå med viss komfort. Kolmilan har visat sig vara oerhört uppskattad, även bland mera kortväga besökare, säger Alf Andersson.<br>Han har kvar sina kontakter i Frankrike, drar nytta av turistanläggningarna på den finska sidan, därfirån det inte är alls långt hit. I Ylläs har också Pajalaföretaget Destination Lapland sin anläggning och allt detta bäddar enligt honom för en fortsatt tilltro till sin verksamhet.<br>&nbsp;? Dessutom har vi detta med Ikea. Det är det största som hänt i Tornedalen och vi finns där massor med norrmän ska passera för att ta sig till Haparanda. Vi ska se till att de stannar till här, erbjuda dem bussresor till Ikea med barnpassning, hundpensionat med mera, säger Alf Andersson som menar att åtminstone ett 40-tal företagare i Pajala redan insett betydelsen av att agera för att dra nytta av etableringen i Haparanda.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om