I samband med vårsmältningen är det vanligt att gruvbolag släpper ut vatten i älvar. Detta har gruvbolaget i Pajala gjort vid ett flertal tillfällen under den gångna vintern och våren. Totalt har nära en miljon kubikmeter gruvvatten släppts ut. Gruvbolaget har tillstånd att släppa ut spillvatten i Muonio älv men det är inte önskvärt, menar David Berggård på länsstyrelsen.
– Än i dag finns inget fullskaligt klarningsmagasin som det var tänkt att man skulle bygga från början. I stället har man en mindre bassäng vilket begränsar möjligheterna att behålla grundvattnet inom anläggningen. Detta leder till att man kan bli tvungen att pumpa ut mer i älven, säger han.
Grumlade ämnen
I en rapport ska det enligt Berggård framgå att mängden grumlade ämnen, som får uppgå till tjugo milligram per liter vatten, överskridits. Bolaget ska sedan ha vidtagit vissa åtgärder för att minska belastningen.
Vad innehåller gruvvattnet?
– Det innehåller ett flertal ämnen som har sin grund i de mineraler man bryter och processar. Däribland finns inslag av ammoniak. Ammoniak är något vi yrkade skulle föreskrivas begränsningar av, men det ansåg tillsynsmyndigheten inte behövdes. Det är ett ämne som kan orsaka fiskdöd eller skador på fisk då det i högre mängder kan innehålla gift, säger David Berggård.
Upprörd fiskare
Alldeles intill Muonioälven bor Urban Kumpula, 48. Han är själv aktiv fiskare och engagerad i såväl det lokala fiskevårdsområdet som älvräddarna. Dessutom är han Muonioälvens talesman i Östersjöälvar i samverkan. Han blev bestört när han hörde talas om gruvvattnet som släppts ut i älven.
– Detta är en älv utav otrolig dignitet. Vi har fått laxstammen att växa. Allt såg ut att bli bättre men så fick vi höra att farliga ämnen släpps ut i älven. Det är rent vansinne, jag blir bara förbannad, säger han.
Enligt honom har vattnet varit så rent att han utan vidare kunnat ta sin kosa och dricka direkt ur älven. Nu är han oroad över dess framtid.
– Man undrar ju hur det kan bli så här. Är det ekonomin som får styra före ekologin? Det fanns en tid före gruvan och det finns en tid efter den. Frågan är hur det livet kommer se ut för älven. Jag har varit verksam i fiskepolitiken i snart trettio år – en totalt bortkastad tid om den här utvecklingen fortgår, säger han.
"Marginellt förhöjda halter"
Northland resources vice vd, Jonas Lundström, ser ingen fara för älvens framtid.
– I bräddningsvattnet har det varit marginellt förhöjda halter av glödrest vid två enstaka tillfällen. I älven har vi inte sett några förhöjda halter alls – Muonio älv kan inte ens vi påverka, säger han och tillägger:– Vi har kompetent personal som värnar om miljön. Varje liten avvikelse rapporteras och vi lämnar in sammanställning av miljödata flera gånger per år.