Privatperson JO-anmäler gruva efter dom

"Om tillståndet följts hade 6 ungdomar från Schweiz levt i dag", skriver den privatperson som nu JO-anmält Trafikverket och Kaunis iron efter Mark- och miljödomstolens dom rörande gruvbolagets miljötillstånd.

Den tillåtna hastigheten i kurvan vid Masugnsbyn var 90 kilometer i timmen vid olyckstillfället.

Den tillåtna hastigheten i kurvan vid Masugnsbyn var 90 kilometer i timmen vid olyckstillfället.

Foto: Thomas Lövgren

Pajala2022-02-14 14:00

Den 13 januari meddelade Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt dom i målet om Kaunis irons ärvda miljötillstånd. I domen framgår att gruvans lastbilstransporter borde tillståndsprövats och transporternas påverkan var del i att tillståndet delvis återkallades. Domen har överklagats av privatpersoner. 

Nu JO-anmäls både Trafikverket och Kaunis iron som en följd av domen. En privatperson skriver i anmälan till JO att "om tillståndet följts hade 6 st ungdomar från Schweiz levt idag". 

Det handlar om den allvarliga dödsolycka som inträffade strax innan Masugnsbyn den 12 januari 2019 där en minibuss med sju schweiziska turister krockade med en malmlastbil. Sex personer omkom, medan föraren i minibussen överlevde. Lastbilschauffören klarade sig med lindriga skador. 

Privatpersonen påpekar att Trafikverket avsatte nära 2 miljarder kronor till rustning av vägen mellan Tapuli och Svappavaara. När Northland gick i konkurs pausades vägarbetet och de öronmärkta pengarna användes enligt Trafikverket till annat. När Kaunis iron sedan återupptog transporterna i samband med gruvstarten juli 2018 började vägarbetet igen. Anmälaren vill att JO, som tidigare kritiserat Trafikverket i samband med utredning av olyckan, ska granska frågan igen i ljuset av domen.

Efter olyckan uppfördes en förbifart utanför Masugnsbyn som gör att den dödliga kurvan inte längre trafikeras av malmlastbilar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!