Dag två i Northlandkrisen blev inte mindre dramatisk än dag ett. Och nu säger bolagets ledning att de saknar alternativ om man misslyckas med att skaffa de nya friska pengar som behövs för att klara driften till slutet av 2014.
Då kan det bli aktuellt med en försäljning, till "någon som vill ta vid" som det sades vid den öppna webb- och telefonkonferens med kreditorer, investerare och andra som hölls på fredagen.
Borde locka andra
Bolagets styrelseordförande Andres Hvide och vd Karl-Axel Waplan menade dock att även om Northland misslyckas så finns gruvan i Kaunisvaara där och borde locka många andra. Den är snart klar för full produktion och det finns avtal på att sälja det som produceras. Någon tilltänkt köpare nämndes dock inte.
Och under tiden fortsätter dramatiken - det gäller särskilt bolagets aktieägare. Kursraset slår hårt mot svenska småsparare. Värst är det för dem som belånat sina aktieinnehav.
- Det blir personliga tragedier för en del personer som tagit en alldeles för hög risk i sina portföljer, säger Günther Mårder, ekonom på nätbanken Nordnet till Dagens Industri.
Northland är (har varit?) en mycket populär aktie bland små svenska aktieägare. Många av dem drabbas nu hårt och det gäller särskilt de som belånat sina innehav och nu riskerar tvångsförsäljning.
- Vi såg flera tvångsförsäljningar i går och det har sedan fortsatt i dag. Det blir personliga tragedier för en del, säger Günther Mårder.
Dramatisk nedgång
Anders Hvide säger att ledningen är "ledsna" över det som sker.
- Det är en olycklig situation och aktienedgången är dramatisk, säger han.
Anders Hvide upprepar uppgiften om att en läcka tvingade bolaget att offentliggöra sin kassabrist tidigare än beräknat - en uppgift som Kuriren kunde berätta redan i går.
- Tyvärr kostade veckans läcka våra aktieägare mycket pengar, säger han.
Planen var annars att i lugn och ro skaffa fram de medel som nu krävs och sedan släppa nyheten. Detta för att inte skapa oro bland ägarna och på börsen.
När Oslobörsen stängde för helgen hade aktien fallit till 1:15 norska kronor, den stod i drygt sex kronor när raset inleddes. Den låga kursen ställer till det för bolaget när det gäller vilket pris som ska gälla för nyemissionen. Det var en fråga som man inte kunde besvara under webbkonferensen.
Den amerikanska storbanken Goldman Sachs sänkte dock sin bedömning av Northlands aktie till en riktkurs på en norsk krona. Andra banker menade dock att en riktkurs är meningslös i dagens läge, det saknas tillräcklig information.
Allt har kostat mer
Northland räknar dock med att få in de pengar som behövs. Karl-Axel Waplan redogjorde på fredagen varför pengarna nästan är slut - allt har nästan kostat mer än beräknat samtidigt som den snart påbörjade försäljningen inte ger de pengar man räknat med på grund av priser och valutakurser.
Samtidigt har arbetet forcerats för att få igång produktionen så tidigt som möjligt vilket också kostat bolaget extra. Det är särskilt Northlands kostnader för logistiken som är ofördelaktiga så länge som malmproduktionen är låg.
Men Waplan gav nya prognoser för hur bolaget ska bli vinstgivande från hösten 2014. För detta krävs att priset på järnmalm och dollarkursen följer bolagets prognoser.
Sahavaara beräknas kosta drygt 800 miljoner kronor att få producera malm, den kostnaden är baserade från erfarenheterna av Tapuli som nu är igång.