Vi går en rundtur inne i anrikningsverket, där det för tillfället är mest aktivitet på det gigantiska projektet som ska bli en ny uppstart av gruvan. Gisab, som har anlitats för att sköta anrikningsverket i Kaunisvaara, ska vid gruvdrift ha omkring 50 anställda.
Nu, när återstarten fortfarande är i sin linda, är det 15 anställda på plats. De väldiga maskinerna håller på att genomgå underhåll och förfiningar så många delar har plockats isär för tillfället. Många som var med under Northlands period vet vilka förbättringar och reparationer som är bra att passa på att göra nu när det finns gott om tid – sådant som inte hinns med under ett vanligt driftstopp.
– Nu handlar det för oss om att underhålla och att göra förbättringar på många saker. Vi ska se till att anrikningsverket är redo när det trycks på startknappen för hela gruvan, säger Martin Uusitalo, underhållningsingenjör på plats i Kaunisvaara.
Uusitalo var med förra svängen. Att komma till jobbet i Kaunisvaara igen är speciellt.
– Det här är underbart. Att man fick vara med från prospekteringen till verket var på plats här känns privilegierat. Och att vara med vid starten nu igen är som en riktig solskenshistoria.
Ungefär 350 personer ska jobba i och runt gruvan. Kaunis Irons organisation kommer byggas upp runt 30 till 40 anställda. Bolaget kommer att satsa så lokalt som det bara går. Platschefen Åsa Allan menar att det är stabilare att ha en bas med lokala anställningar i stället för långpendlare. Enligt Gisabs platschef Daniel Uusitalo är det dessutom stort intresse lokalt och regionalt.
– Det är flera i veckan som hör av sig om rekryteringar, som är beredda att säga upp sig från sina jobb för att flytta hit igen, säger Uusitalo.
Bolagsstrukturen är klar, affären med konkursboet är klart, miljötillståndet är överlåtet och Kaunis Iron står nu som verksamhetsutövare i Kaunisvaara. Miljöåtgärderna som ska göras? De sköts parallellt med gruvstarten och Kaunis Iron tänker inte vänta med att trycka på gasen i väntan på Naturvårdsverkets anmälan eller icke anmälan. Nu väntar dels att komma igång med pumpningen av dagbrottet, något som beskrivs som en av de viktigaste åtgärderna. Dels sju stora avtal som bolaget ska skriva.
Entreprenad ska ut för borrning, sprängning, lastning, driften på anrikningsverket, landsvägstransport, järnvägstransport och avtalet med Narviks hamn.
Gruvområdet har redan börjat fyllas på med personal. Och det är, enligt dem själva, en speciell tid i livet.
– Nu är det väldigt kul att gå till jobbet på morgonen. Ibland vill man inte gå hem, säger Åsa Allan.