Vid förhandlingen som planeras pågå i tre veckor ska det avgöras om gruvbolaget ska få ja av Mark- och Miljödomstolen på sin tillståndsansökan för en fortsatt och utökad gruvverksamhet i Tapuli. Men också till två nya dagbrottsgruvor i Palotieva och Sahavaara, samt utökad verksamhet i anrikningsverket i Kaunisvaara.
– Det känns skönt att det äntligen börjar. Vi har förberett oss i tre år så nu kan vi inte förbereda oss mer, sa gruvföretagets vice vd Åsa Allan när hon på morgonen anlänt till Folkets Hus där danslokalen omvandlats till domstolssal.
Precis som vid fjolårets förhandling, då det nuvarande gruvtillståndet stod på spel, fanns en del Pajalabor på plats. Om än inte lika många:
– En del kanske går när någon speciell fråga tas upp. Även om vissa kanske lugnades efter förra förhandlingen finns det fortfarande en oro i samhället för vad som ska hända, sa kommunalrådet Ulrica Hammarström (S.)
Ute stod representanter från Framtid S, för dagen iklädda orangea kläder och hjälmar:
– Vi vill manifestera vårt stöd till gruvan. Det är Pajalas stora arbetsplats och vi vet att den är helt avgörande för Pajala kommun, sa partiets Owe Pekkari.
Själva förhandlingen veks sedan till stor del åt gruvföretaget som redogjorde för yrkanden och planer. Däribland målet om att redan från nästa höst reducera svavel i järnmalmen med hjälp av en kemisk process, så kallad flotation.
– Det är inget vi behövt göra hittills då sulfidhalterna har varit lägre. Men när vi kommer djupare ned i Tapoli, och även i Sahavaara, är halterna högre. Vi vill sälja en högklassig produkt. Så får vi inte till en flotationslösning är risken att vi tvingas inskränka driften, sa Åsa Allan.
Från Älvräddarnas samorganisation uttrycktes en stark oro för att gruvföretagets ansökan – trots sina mer än 8000 sidor – är för bristfällig för att det ska gå att utläsa vilka konsekvenser en flotation och annat skulle medföra.
– Till exempel saknas indata för det överblivna vattnet i processen: mängd, innehåll och hur det kommer att påverka naturen, sa föreningens miljöjurist Margareta Svenning som menade att samma sak gäller flotationsämnena.
Länsstyrelsen och Naturvårdsverket anser också att oklarheterna är så stora att ansökan bör avslås:
– Det handlar bland annat om utsläpp till vatten och hanteringen av gruvvatten, sa Länsstyrelsens enhetschef Karin Börjesson.