Mental träning och kostrådgivning har länge varit ett intresse för Josefin Karlberg. Allting började med hennes egen resa. Som ung var hon på väg mot en elitsatsning inom basket, men en knäskada i kombination med prestationsångest kom emellan.
– Jag har gått från prestationsprinsessa till att göra revolt och fokusera mer på utveckling och att ha roligt. Då gjorde jag bättre ifrån mig och mådde bättre, säger hon.
Skadan ledde till en insikt. När hon nu ser tillbaka på den tiden är det med delade känslor.
– Jag pressade mig själv. Pressen jag byggde upp kring mig själv att vara lika bra som innan skadan blev jobbig. Jag drevs av mina prestationer på ett ohälsosamt sätt. Jag stötte på mental träning i samma veva och insåg att det fanns någonting i det.
Hon slutade så småningom med elitsatsningen och har provat en del olika arbeten, men insåg sedan vad hon behövde göra. Viljan att hjälpa andra var stor.
– Jag har landat i att jag vill använda mina erfarenheter och kompetenser för att få andra att hitta sin väg. Folk som är i balans är bättre mot sig själva och sina medmänniskor.
Hon utbildade sig till hälsovägledare och mental tränare.
– Det jag upptäckt är att det inom företag och organisationer, men också inom elitidrottsföreningar, finns många olika aspekter för att medarbetare och idrottsaktiva ska må bra. Många tänker på den fysiska träningen och har ett gymkort och företag har företagshälsa, men många glömmer att man kan arbeta med den psykiska sidan. Styrkan att hantera både oro och stress för att komma över mentala hinder redan innan det blir ett problem. Man kan jobba för att må och fungera bra.
För ett år sedan satsade hon på verksamheten i företaget. Hon använder sig av sina egna erfarenheter till att hjälpa andra, men hur mental träning ser ut beror på vem kunden är. Alla är olika.
– Det är väldigt individanpassat, men mycket handlar om självbilden, hur man ser på sig själv kopplat till sina prestationer. Många kopplar en bit av sig själv till prestationer, det blir en del av dem, vilket också skapar stress och oro. De är inte bättre än sin senaste prestation. Jag arbetar med att frikoppla människor och deras prestationer från varandra och försöka få dem att förstå att självkänslan och hur man värderar sig själv ska vara helt åtskilda från prestationerna.
– Det känns superroligt. Jag vet vilken stor skillnad det kan göra, hur välbefinnandet också kan följa med. Jag tror att det kan göra skillnad. Att se utvecklingen hos andra driver mig.
Vilken roll har hållbarhet i ditt yrke?
– Jag skulle säga att mitt yrke handlar om alla delar av hållbarhet. Social hållbarhet i form av att det vi ger oss själva blir också det vi ger av till andra. Är en person i balans, mår bra i sig själv och känner att hen kan hantera livets upp- och nedgångar så kommer troligtvis den här personen att bemöta andra mer balanserat och med förståelse.
– Något man vidare kunnat se är att de här personerna också tar bättre vara på platsen de lever på och inser att de är en del av naturen och miljön. I många fall upplever även personer som börjar jobba med sig själva och vad som är viktigt på riktigt ett mindre behov av saker, vilket också minskar belastningen på miljön.
Hon kopplar också den aspekten till företag och menar att välmående och välfungerande medarbetare gör det arbete som behövs för att sälja företagets tjänst eller produkt på ett bra sätt.
– Det finns försök man gjort där man sett att arbetsplatser som låtit sina anställda gå utbildningar i personlig utveckling och mental styrketräning, där man låtit dem jobba både utifrån de mål som finns inom organisationen, sina egna mål inom företaget och sina privata mål, har fått många goda effekter. Det har exempelvis lett till en bättre stämning, bättre kommunikation, mer effektiva medarbetare som dessutom känner sig mindre stressade än de arbetsplatser där medarbetarna enbart fått jobba med organisationens eller företagets mål. Dessutom har man sett att sjukskrivningarna minskar, säger hon.
– Genom att ge medarbetarna möjlighet att jobba med hela sig själva och sina liv i stort så blir det en win win-situation för både företaget och medarbetarna. Det handlar om ekonomisk och inre hållbarhet.
Vad arbetar du mest med i ditt företag?
– Jag skulle säga att det jag jobbar allra mest med är inre hållbarhet, som i förlängningen leder till de andra delarna av hållbarhet. Hur vi kan stärka upp inuti för att det ska spegla av sig utåt. Hur vi kan jobba med självbilden, målbilder både inom arbetet och privat och hur vi kan skapa en verktygslåda för att hantera livet i stort. För mig hänger de olika delarna av hållbarhet ihop och genom att börja jobba med en del så påverkas även de andra delarna av hållbarhet.
Vad har du för planer i framtiden?
– Jag vill självklart fortsätta utveckla företaget och mig själv för att fortsätta hjälpa människor framåt på bästa sätt. En av de delar jag vill utveckla vidare är idrottssidan där jag jobbar med att hjälpa idrottare att hitta sin balans för att må bra i och med sina prestationer, men också att må bra vid sidan av idrotten. Jag har också ett samarbete med Tilda Rydén, från FysioTilda, där vi i mitten av april öppnade en kursportal för gravida med fokus på en stark och trygg graviditet där vi kombinerar fysisk och mental träning.
– Mitt under det arbetet skrevs det mycket om förlossningsvården och jag fick se en artikel om att fler förstföderskor behöver värkstimulerande eller akut kejsarsnitt och att en del av det kan bero på otrygghet. Då insåg jag att vi är på helt rätt spår i vår vilja att stödja kvinnor att få en så god graviditets- och förlossningsupplevelse som möjligt och känna sig stärkta i och med sin upplevelse. Att äga den och känna sig redo.