Första lasset järnmalm från Tapulimyren 2013

Gruvan blev verklighet. I Pajala syns ännu inte mycket av verksamheten men vid Tapulimyren är det full aktivitet dygnet runt. Kuriren har besökt Kaunisvaaraprojektet.

BORRAR FÖR SPRÄNGNING. Här borras det hål som används när det ska sprängas för att utöka bergtäkten och få mer stenkross till vägbygget.

BORRAR FÖR SPRÄNGNING. Här borras det hål som används när det ska sprängas för att utöka bergtäkten och få mer stenkross till vägbygget.

Foto: Göran Lahti

Pajala2011-03-12 06:00

I centrala Pajala råder lugnet, någon enstaka bil passerar Kurirens utsände när vi väntar på gruvbolaget Northland Resources informationsansvarige Niclas Dahlström. Inte ens i byn Kaunisvaara, strax norr om Pajala märks att gruvprojektet med en byggkostnad på ofantliga fem miljarder kronor redan är i full gång. Förutom de cirka 15 bofasta familjer som får, eller kommer att få lämna sina hus då de ligger inom säkerhetszonen.

- Vi ska lösa ut de som drabbats och har också en medarbetare som jobbar heltid med att förhandla med de Kaunisvaarabor som tvingats flytta. De träffas regelbundet och målsättningen är naturligtvis att hitta lösningar där alla parter kan känna sig nöjda, säger Niclas Dahlström.

Bygger ny väg
För att ta oss till gruvområdet måste vi åka via en skogsbilväg genom delar av byn men det är bara tillfälligt. För plötsligt, bakom en höjd kommer det första synliga tecknet på att gruvprojektet blev verklighet. Ett, till synes oräkneligt antal dumprar, kör lass efter lass med massor till grund för en 15 meter bred och 1,8 kilometer lång ny väg som går spikrakt ut till väg 99 från gruvområdet.

- Naturligtvis vill vi inte ha trafik i närheten av bebyggelse så det är hög prioritet på att få vägen klar. Det är rätt så fantastiskt, för ett par veckor sedan var det i princip orörd mark här och nu är vägen redan långt gången, säger Niclas Dahlström.

Dygnet runt
Massorna hämtas från en bergtäkt intill där grävmaskiner och dumprar arbetar i symbios, inga stopp, inga flaskhalsar utan jämnt och metodiskt arbete, dygnet runt, just nu fem dagar i veckan men periodvis alla dagar. Så har arbetet pågått i två månader.

- Vi hade faktiskt ett stopp i fyra dagar när det var kallare än minus 40 som dygnslägsta. Men de har arbetat in det tappet redan, riktigt bra gjort av killarna och tjejerna, säger Niclas Dahlström.

Det han säger är intressant, det är nämligen inte bara män som efterfrågas.

- Så är det, vi vill verkligen kunna vara en attraktiv arbetsgivare för såväl kvinnor som män. Det kommer vara av stor vikt att hitta goda medarbetare, både från kommunen och från annat håll. En målsättning är givetvis att så många som möjligt av dessa väljer att bosätta sig på orten, säger Niclas Dahlström.

Jobb på hemmaplan
Men att vifta med anteckningsblocket för att stoppa en av de fyra meter höga dumprarna och få en intervju med en chaufför, kvinnlig eller manlig är inte lätt.

Mats Johansson stannar dock till. Han har tidigare jobbat i Malmfälten och passar nu på att ta ett jobb på hemorten Pajala.

- Det känns jäkligt bra att äntligen kunna jobba på hemmaplan, ropar han från hytten.

Pajalabon Ronny Bjärenfall har fått en nystart tack vare gruvan.

- Ja, jag var arbetslös och gick maskinförarutbildning på Yrkesakademin och sedan fick jag jobb här, kul, hojtar han och kör vidare.

Northland Resources samarbetar med bland andra Yrkesakademin för att få kompetent arbetskraft till projektet.

- Det ringer folk dagligen, både de som söker jobb och entreprenörer som vill komma hit. Det är inte bara "gruvjobb", Office har exempelvis utökat från en till fem anställda här i Pajala, säger Niclas Dahlström.

Lokala aktörer
Det är Peab som har huvudentreprenaden på bergtäkten men många underentreprenörer är lokala eller åtminstone regionala. Ett exempel är Pajalaföretaget Snells entreprenad som i dagarna levererades den första krossen till bergtäkten.

Men sprängteamet som jobbar alldeles intill gropen kommer från Piteå.

- Vi veckopendlar hit och hyr ett hus inne i Kaunisvaara. Det är närmare än från Kiruna och Gällivare, säger Markus Larsson, Norrbottens bergteknik.

Han lägger sista handen för dagens sprängning, en rejäl laddning på tolv ton. Allt ser bra ut i Kaunisvaaraprojektet och någon överhängande risk för ett "katastrofscenario" som i Svappavaara ser inte Northland Resources:

- Vi anser oss ge en komplett bild över miljökonsekvenserna från all planerad verksamhet i Kaunisvaaraprojektet vilken en miljöansökan enligt miljöbalken ska innefatta, säger Niclas Dahlström.

Northland resources investerar fem miljarder kronor i tre järnmalmsgruvor: Tapuli, Sahavaara och Pellivuoma. Målet är att bryta fem miljoner ton järnkoncentrat per år. Produktionsstart sista kvartalet 2012.

Transport av järnmalm sker i början med lastbil till Svappavaara för omlastning till malmbanan med utskeppning via Narvik. Northland samarbetar med Trafikverket för att få en järnväg från Kaunisvaara till malmbanan.

När det är möjligt kommer malmen att levereras i form av slig med minst 69 procent järnmalm.

I nuläget pågår första steget i byggnationsfasen med jordavrinning, arbete med bergtäkt, anläggandet av infartsväg och isvägar, vallning samt avvattning av Tapuli. Cirka 20 enheter, motsvarande ett 50-tal personer är aktiva just nu. Nästa steg är anläggningsarbete för industriområde, beräknad start, vår 2011.

Därefter byggnationer av anrikningsverk, lager med mera. Beräknad byggstart tidig höst 2011.

Ett flertal yrken efterfrågas i samband med Kaunisvaaraprojektet. I full drift förväntas 450-500 personer arbeta direkt med produktion, förutom transporter och andra kringarbeten.

Northland planerar även gruvbrytning av järnmalm och koppar i finska Hannukainen

Källa: Northland resources

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om