Trots coronapandemin steg järnmalmspriset kraftigt under 2020. Något som bidragit till att Kaunis Iron kunnat redovisa ett rekordresultat efter finansiella poster på 613 miljoner kronor, jämfört med 389 miljoner kronor för 2019.
– Våra affärer styrs helt utifrån hur järnmalmspriset utvecklas. Går järnmalmspriset upp så ökar intäkterna medan kostnaderna är desamma. Det andra som påverkar, men i mindre grad för just 2020, är dollarkursen, då vi säljer i amerikanska dollar men har kostnaderna i svenska kronor, säger Klas Dagertun, vd Kaunis Iron.
En bidragande orsak är det stigande järnmalmspriset som stigit sedan 2018 men med undantag av ett tapp sensommaren 2019. Coronapandemin innebar en tillfällig inbromsning men priset har sedan fortsatt att stiga mot rekordnivåer, vilket Klas Dagertun förklarar så här:
– Det produceras 2 miljarder ton järnmalm på jorden. Av det rör sig 1,5 miljarder ton på världshaven, varav 75 procent köps av Kina. Till skillnad mot andra nationer har Kina under coronapandemin klarat av att behålla en hög tillväxt i ekonomin.
Det andra som påverkar det höga järnmalmspriset är de stora störningar i järnmalmsproduktionen som inträffat de senaste åren i Sydamerika, som är en stor producent.
Under 2020 blev nettoomsättningen 1 957 miljoner kronor jämfört med 1 619 miljoner kronor för 2019. Det operativa kassaflödet var 688 miljoner kronor jämfört med 491 miljoner kronor för 2019. Däremot sjönk avkastningen på eget kapital något.
Produktionen av järnmalmsprodukter steg från 1 901 000 ton för 2019 till 2 084 000 ton för 2020, vilket är högre än det långsiktiga målet som är 2 miljoner ton högkvalitativ järnmalm för den globala stålindustrin. Kunderna finns i dag i Europa, Mellanöstern, Japan och Kina.
– Kina har under de senaste åren efterfrågat mer av den järnmalm med hög järnhalt som vi producerar. För ska Kina behålla den höga tillväxten och producera mer stål så kan de, endera bygga fler stålverk vilket tar lång tid, eller så kan de köpa järnmalm med högre järnhalt. Något som gynnat oss.
Tapulifyndigheten som de bryter ur nu räcker enligt vad de vet i dag till 2027 så nu startar de ett prospekteringsprogram för utveckling av nya fyndigheter.
– Tidigare var vårt enda fokus att få igång och driva gruvan. Det viktiga för oss nu är att bygga långsiktigt så att det här blir en gruvnäring för generationer framåt i Tornedalen.