Beslutet att flytta högstadieeleverna till Pajala centralskola har länge upprört i Junosuando och Tärendö. Och det har länge varit fokus på konsekvenserna för eleverna som måste pendla till Pajala, förutom påverkan på byarna i kommunen.
Läs mer: Ilska och missnöje i Junosuando
Tärendös föräldragrupp har själva tagit del av kommunens handlingar och gått igenom vad de verkligen betyder. Nu har de också insett att flytten kommer påverka barnen som ska fortsätta att gå skola i Tärendö – eller att det kommer kosta mer än man har tänkt. Därför kräver de att politiker ska pröva det här ärendet igen.
För enligt kommunens besparingskalkyl har man bara räknat med extrainsatta bussturer på fredagseftermiddagar när eleverna slutar tidigare i Tärendö. Då räknar man i så fall med att F-5 ska samåka med årskurs 6-9 till och från Tärendö alla andra dagar. Eftersom högstadieeleverna sedan ska åka med bussen som ska till Pajala, 07.15, innebär det att F-5 kommer vara på plats i Tärendö redan tio över sju på morgnarna.
– Min son går i fyran. Han måste vara på skolan senast tio över sju om det blir så här. Det är ju en enorm försämring för oss i byn, säger Erling Fredriksson.
Erling Fredriksson är en av de från Tärendö som under en tid har studerat de underlag som politiker har tagit ställning till när de har drivit igenom beslutet att flytta elever till Pajala. Men ingen har tänkt på hur eleverna i F-5 kommer påverkas, menar han.
– Det blir ju absurt, det här. Ska barnen börja skolan halv åtta? En sexåring från Kainulasjärvi måste åka tjugo över sex hemifrån och är kanske hemma strax efter tre.
Vad skulle det här innebära för byn, tror du?
– Vi har inte en chans. Vi har redan inte en chans när högstadiet flyttas, folk tänker ju långsiktigt. Men att barn i Tärendö och i utbyar ska vara på skolan 50 minuter innan den börjar – vi har ju inte en chans att få folk att flytta hit mer då, säger han och fortsätter.
– De som har möjlighet att förändra livssituationen och hitta någon annan skola kan ju göra det. Det här är bara en början till nedläggning av byn – det finns ju ingen som flyttar in till en ort med sådana här förutsättningar.
Vad känner du själv?
– Jag måste väga möjligheterna. Huset måste ju säljas eller hyras ut i så fall, men det vore otroligt smärtsamt att tänka sig att jag måste göra det. Men jag kommer undersöka alla möjligheter att få en bättre skolsituation för mina barn.
– Jag har alltid haft hopp om kommunen, vi har så bra kulturutbud till exempel och jag trivs bra här. Men jag tappar hoppet om Pajala kommun och känner mig inte motiverad att verka här när det blir så här.
Det ska kosta 100 000 kronor extra per år att ha en extra bussanslutning på fredagseftermiddagar. Då har man räknat ut att det skulle kosta 800 000 kronor om man väljer att använda extra anslutningar hela veckan, för att undvika att F-5 ska drabbas. Och då förändras kommunens sparplaner radikalt.
Från Tärendös föräldragrupp har man däremot insett att det inte går att fortsätta skolan som den bedrivs nu. Därför har man gjort ett eget sparförslag för att få behålla 6-9.
Enligt gruppens egen kalkyl kan man spara 765 000 kronor genom att stänga ned B-huset. Det blir dock fortfarande dyrare än att flytta till Pajala centralskola.
– Men det är ju försumbart jämfört med det som utan tvivel blir konsekvenserna annars – att färre flyttar hit, menar Erling Fredriksson.