Flis sparar massa "flis"

En energikartläggning vid Keros läder AB i Sattajärvi slutade med att företaget nu byter ut sin oljepanna mot en flisanläggning. Förändringen innebär en sänkning av produktionskostnaden med sju procent och koldioxidutsläppen med 110 ton per år.
- Miljön och ekonomin är lika viktiga för oss, säger företagets VD, Tomas Kero.

PAJALA2007-05-03 06:00
Den största kostnaden vid Keros läder är uppvärmningen av det vatten som används i verksamheten.
En ackumulatortank som rymmer 35 kubikmeter vatten ska värmas upp till åttio grader - under högsäsongen sker det en gång per dygn och med hjälp av el samt extra tillskott via olja. Kostnaden beräknas till en miljon kronor per år.
På grund av de stigande energipriserna har Tomas Kero under en längre tid funderat på att byta energiform men tiden har inte räckt till för att komma till skott.

Fick hjälp på vägen
Via projektet, Energieffektivt företagande i Norrbotten fick han hjälp på vägen.
Projektet som finansieras av länsstyrelsen, Energimyndigheten, landstinget och EU startade 2005 i syfte att utbilda energikartläggare som kunde konsulteras av små och medelstora företag.
I ett första skede utbildades 30 energikartläggare som arbetade praktiskt ute bland 15 norrbottniska företag.
- Tidigare har det inte funnits någon med den kompetensen som har gett sig tid att ägna sig åt företag i den här storleken, säger Maria Lindahl, vid Norrbottens energikontor som är en av samarbetspartnerna i projektet.

Opartisk bedömning
Ulf Zakrisson är en av energikartläggarna. Tillsammans med sin handläggare Hassan Salman vid Energitekniskt centrum har han bistått Keros läder med en översikt.
- Vi har främst tittat på el- och oljeförbrukningen och upptäckte snabbt att uppvärmningen var den stora posten. Utifrån det har vi kommit fram till att fliseldning är det bästa alternativet. Det är enkelt och billigt, säger Ulf Zakrisson.
Till sommaren fattar styrelsen vid Keros läder beslut om vilken storlek på panna de ska ha och när bytet kan komma igång. Till syvende och sist handlar även det om ekonomi men klart är att ett byte kommer att ske. Investeringen beräknas kosta en miljon kronor och ska vara betald inom en treårsperiod. Väl investerade pengar, enligt Tomas Kero.
- Vi sparar 300.000 kronor per år samtidigt som vi också sparar på miljön, det känns bra.
Tomas Kero är mycket nöjd med kartläggningen som inte hade sett ut på samma sätt om han själv hade tagit sig tid att se över olika energialternativ.
- Då hade jag börjat med att ta in offerter direkt. Nu har jag fått en opartisk syn på det hela, säger han.
FAKTA
Projektet Energieffektivt företagande i Norrbotten inleddes 2005.
I dag har det övergått till ett andra projekt, Etablering och marknadsutveckling för energieffektivt företagande i Norrbotten.
Under projekttiden har:
30 personer utbildats i energikartläggning av små och medelstora företag.
Fem nya företag startats som erbjuder tjänster i energieffektivt företagande.
Genomförts tre pilotstudier.
Genomförts sex upptaktsträffar för företag på olika plaster i länet.
Bildats ett nätverk av drygt 100 företag i energieffektivt företagande.
Genomförts energikartläggningar av 15 små och medelstora företag.
Samarbetspartner är Norrbottens Energikontor AB, Avdelningen för energiteknik vid LTU och Energitekniskt centrum i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om