Fler ska få gruvjobb

Migrationsminister Tobias Billström (m) besökte Pajala i går. Han lovade att dra sitt strå till stacken för att underlätta för den arbetskraftsinvandringen som kommer att behövas för att klara av en eventuell gruvbrytning.

DÄR FINNS MALM. Migrationsminister Tobias Billström och Bengt Niska vid det vattenfyllda gruvhålet som bildats vid provborrningen i stora Sahavaara.

DÄR FINNS MALM. Migrationsminister Tobias Billström och Bengt Niska vid det vattenfyllda gruvhålet som bildats vid provborrningen i stora Sahavaara.

Foto: Göran Lahti

PAJALA2008-08-27 06:00
Pajala kommun står inför en förvandling som, om den blir verklighet, får Ikeas etablering i Haparanda att blekna vid en jämförelse. Bara för att få själva gruvbrytningen att snurra så krävs minst 1.800 människor i arbete, enligt Northland Resources. Det handlar om kvalificerad arbetskraft i ett helt annat löneläge än jobben inom handeln. Till det kommer alla entreprenörer som ska serva brytningen, samt samhällsservicen för de som bosätter sig i kommunen. - Det kommer att krävas mycket arbetskraft från utlandet för att klara av den utmaning som det här innebär. Pajala ligger väldigt perifert i Sverige men bara 40 mil österut finns Kolahalvön med massor av potentiell arbetskraft. Förhoppningsvis kan regeringen hjälpa till för att göra det möjligt, säger kommunalrådet Bengt Niska. Nya regler
Migrationsministern kommer med lugnande besked. Nya regler är på gång för att underlätta arbetskraftsinvandringen och möjligheten att stanna kvar längre i landet och arbeta. - Det kommer en ny reform i december som ska göra det lättare för arbetskraft även från länder utanför EU att komma in i landet och arbeta. Ett problem är de korta tiderna för tillstånd. De ska förlängas från dagens tolv månader till 48 månader, berättar Billström. Systemet ska fungera så att arbetstagaren efter 24 månader genomgår en prövning och därefter kan få stanna 24 månader till. Allt för att undvika problematiken med gästarbetare, menar han. - Man behöver inte heller lämna landet under prövningen som det är i dag, utan kan jobba vidare under tiden. Efter det kan arbetstagaren få permanent uppehållstillstånd och i slutändan kanske bli svensk medborgare, säger Billström. Större krav
Samma dag som han besöker Pajala så publiceras en debattartikel i Dagens Nyheter med Billström som medförfattare. I den kritiseras migrationspolitiken för att vara för släpphänt med invandrare då det inte ställs tillräckliga krav på dem att söka sig till orter där det är brist på arbetskraft. - Pajala är ett utmärkt exempel på en mindre ort som kommer att ha stor brist på arbetskraft, säger ministern. Han menar att det inte är rätt att man kan leva på bidrag när det finns arbetstillfällen på andra orter. I dag finns en stor del av invandrarna i de större tätorterna och i och med att många är arbetslösa så kan de också lätt hamna utanför samhället, ofta med kriminalitet som följd, menar ministern. Billström besökte också elektronikföretaget Mikromakarna som under lång tid haft arbetskraft främst från Ryssland varav flera valt att bli bofasta i Pajala.

Fakta/Gruvbrytning i Pajala

Kanadensiska företaget Northland Resources har planer på gruvbrytning på tre ställen: Tapulivuoma och Stora Sahavaara, utanför Pajala, och Hannukainen, på finska sidan.

Alla gruvor tillsammans ska enligt beräkningarna producera 13 miljoner ton järnmalm per år vid full produktion vid 2013-2014. Då kommer gruvorna och anriknings- och pelletverk att sysselsätta omkring 1.800 personer. Om slutligt tillstånd beviljas beräknar man att brytningen ska komma igång år 2010 vid Tapulivuoma. Orsaken att man börjar där är att lönsamheten och tillgängligheten är bäst. Enligt Northland Resources finns över 100 miljoner ton järnmalm bara i Tapulivuoma och malmkroppen nås redan på fem meters djup. Företaget har nyligen investerat 14 miljoner kronor i en krossanläggning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om