Fakta och debatt om invandring

På tisdagskvällen ordnades seminarium och debatt i Pajala kring flyktingmottagande. Ett av målen var att reda ut vad som är sanning och myt om invandring i Sverige.

Diskussion. David Forsberg var moderator för den debatt som hölls mellan lokalpolitikerna i Pajala.

Diskussion. David Forsberg var moderator för den debatt som hölls mellan lokalpolitikerna i Pajala.

Foto: Nils Jönsson

Pajala2015-01-20 21:17

– Jag har hört ungefär samma myter sedan 80-talet, säger Torsten Fors, integrationssamordnare vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Nästa år väntas Sverige ta emot 95 000 flyktingar enligt Migrationsverkets senaste prognos. I länet väntas den siffran bli drygt 1 300 personer, plus cirka 170 ensamkommande barn.

Massinvandring, flyktingar som tar jobben och får högre bidrag än andra. Myterna och ryktena kring invandring är många och därför har Studieförbundet Vuxenskolan startat ett projekt med målet att sprida fakta.

– Vi vill att fler ska veta vad som gäller faktamässigt. Vi möter många åsikter kring flyktingmottagandet som inte stämmer med fakta och som bidrar till främlingsfientlighet, säger Eilert Apelqvist, styrelseordförande i SV Norrbotten.

Tidigare har seminarier hållits i Boden, Kalix samt Gällivare och i kväll var det dags för Pajala. Torsten Fors slog hål på myt efter myt i ett fullsatt Folkets hus.

– Det här är inte min sanning jag presenterar, det här är fakta, sade han.

– I världen i dag finns det 50 miljoner flyktingar. Prognosen för 2015 är att Sverige ska ta emot 95 000 flyktingar. Jag har svårt att se hur det kan vara massinvandring, sade han om argumentet att Sverige tar emot för många asylsökande flyktingar i dag.

Torsten Fors redogjorde för regelverket kring bland annat bidrag, bostäder, jobb och sjukvård för asylsökande.

– Alla som kommer till Sverige har rätt till akut sjukvård och vård som inte kan anstå. Alla vuxna har rätt till akut tandvård och asylsökande barn har rätt till tandvård precis som alla andra barn som bor i Sverige.

– När det gäller bostäder så är det ju så att asylsökande oftast flyttar in i lokaler och som redan står tomma, det är inte så att de tar bostäder från någon, sade han.

I den politiska debatten efter seminariet lyfte flera av deltagarna fram att kommunerna måste få information från Migrationsverket på ett bättre sätt om mottagandet ska fungera. Lokalpolitiker från S, V, Fp, M och Kd deltog.

– Det är självklart att vi ska vara med och hjälpa till, men kommunerna behöver få längre förberedelsetid, sade Leif Gramner (Kd).

– Migrationsverket har en uppgift att stötta kommunerna mer så att förberedelsen kan bli bättre, sade kommunalråd Harry Rantakyrö (S).

Roger Tuomas (M) tycker att man måste se möjligheterna som invandringen ger Pajala.

– Vi har ingen inflyttning till Pajala i dag, det är de asylsökande som kommer hit och det gäller att få en del av dem att vilja stanna här, sade han i debatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!