Förhandlingarna mellan Northland och facket avslutades redan på måndagskvällen och under tisdagen har man gemensamt informerat de anställda.
De 29 medarbetarna som förlorar jobben är uteslutande provanställda och arbetar som maskinoperatörer eller med underhållsarbete eller verksarbete. De berörda medarbetarna kommer få jobba klart sin anställning ut men inte få förlängt, enligt Nicklas Dahlström, informationsansvarig på Northland Resources.
– Det känns oerhört tråkigt att inte kunna erbjuda fortsatt anställning för de här provanställda, säger han.
Niklas Eriksson, ordförande i fackklubben i Kaunisvaara, har många i sitt eget skiftlag som nu förlorar jobbet.
– Jag ser att många av dem är ledsna och jag vet att det är många som trivs här.
Ett av IF Metalls krav var att man inte skulle röra de tillsvidareanställda och Niklas Eriksson tycker att bolaget varit lyhört.
– Vi har sagt att man ska spara över hela linjen, att inget ska vara heligt och de verkar ha en strategi för det. Vi har också sagt att vi vill att man ser över om vi kan ta över arbeten som nu utförs av entreprenörer där det är möjligt, säger Niklas Eriksson.
Nicklas Dahlström menar att bolaget efter förhandlingarna med IF Metall lagt stor vikt vid att behålla de tillsvidareanställda medarbetarna.
– Som ett led i detta så kommer företaget ta över en del av det arbete som i dag utförs av entreprenörer. Dock långt ifrån allt, tillägger han.
Jan-Erik Blomqvist, ordförande för Företagarna i Pajala, menar att de småföretag som är underentreprenörer till Northland som drabbas kan få det tufft.
– Det är många som har större delen av sina inkomster från Northland och småföretag är oftast väldigt känsliga, det finns inte spelrum för att möta såna här svårigheter, säger Jan-Erik Blomqvist.
Han menar dock att bolaget för en konstruktiv diskussion med de berörda företagen.
– Vi hoppas fortfarande att det går att lösa, säger Jan-Erik Blomqvist.