Expert: "Krisen inte över ännu"

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, är en av de experter som varit mest kritiska mot Northland Resources under krisåret 2013. Han ser inte att vändningen har kommit ännu.– Northland har fortfarande stora hål i plånboken, det kostar mycket mer att färdigställa gruvan än vad de räknat med, säger han.

GLOBAL PÅVERKAN. Enligt analytikern Tomas Linnala är det viktigt för Northland att den kinesiska efterfrågan på järn inte minskarr.

GLOBAL PÅVERKAN. Enligt analytikern Tomas Linnala är det viktigt för Northland att den kinesiska efterfrågan på järn inte minskarr.

Foto: Petra Isaksson

Pajala2014-02-07 07:00

En kanadensisk grupptalan förbereds nu mot Northland efter uppgifterna om att ledningen kände till hål i budgeten tio månader före det att marknaden fick reda på att att det saknades över två miljarder kronor. Sparekonomen Claes Hemberg har varit mycket kritisk mot Northland under krisen. Han minns aktieraset tydligt.

– Det kom som en total överraskning, säger han.

– De som ägde aktien på den 24 januari 2013, när kallduschen kom, är automatiskt med i grupptalan. Du behöver inte anmäla dig eller betala ett öre.

Claes Hemberg menar att bolaget inte har varit tydliga med vilket arbete och vilka kostnader som krävs för att få full fart på produktionen.

– Kostnaderna för gruvan fortsätter att stiga. Därmed fortsätter krisen. Utspädningen med nytryckta aktier fortsätter också och för småägarna är aktiepriset rena gissningsleken. Här kan bolaget förklara mycket bättre.

– Jag förstår det lokala stödet, men de måste förstå att att det finns folk som förlorat alla de pengar de satsade, säger han.

Hur bedömer du att läget för bolaget är just nu?

– Det kommer ta många år att visa vad bolaget verkligen är värt. Om aktiekursen bottnar om ett eller fem år är mycket svårt att säga. Okända kostnader, transporter, miljöfrågor, utspädning av aktien och åtalet är inga lätta frågor att räkna in. Inget för vanliga sparares pengar.

Tomas Linnala, aktiestrateg och analytiker på nättidningen Placera.nu, anser att osäkerhetsfaktorerna fortfarande är många för Northland.

Nyligen har bolaget meddelat att man nyanställer och utökar brytningen som tidigare planerat. Hur tror du att den närmaste framtiden ser ut?

– Det bisarra är att svaret förmodligen ligger i den den amerikanska och europeiska centralbanken samt i Kina. Om världskonjunkturen fortsätter att förbättras så bör det leda till stigande priser på järn. Kinesisk efterfrågan på järn får inte kollapsa. Vi har sett hur Federal Reserves minskade stimulanser har lett till ekonomisk oro i tillväxtländer och därmed minskat intresse för råvaror. Om Europa tar fart kan det lätta på kalkylen, men mycket är osäkert just nu, säger Tomas Linnala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om