– Hon var före sin tid, egentligen borde det heta att "estra", säger Carina Henriksson, chef på Tornedalsteatern.
Hon syftar på ordet "wallraffa", det vill säga att få material till reportage under falsk identitet. Begreppet syftar på journalisten Günter Wallraff som publicerat en mängd reportage som bygger på att han levt en tid under annat namn i den miljö som han vill skildra.
Men Nordström var alltså före sin tid, bland annat levde hon som piga en tid för att skildra deras hårda liv. Det resulterade i boken "En piga bland pigor". Det är Nordström som "Ett djefvla solsken" handlar om och som är baserat på hennes liv och texter med manus av Yvonne Gröning.
Ester Blenda Nordström banade väg för den undersökande journalistiken. Hon föddes 1891 i Stockholm och levde bland annat en tid i Kiruna där hon arbetade som lärarinna till samebarnen. Därefter kom boken "Kåtornas folk" till. Det var under 1914 till 1915 som Nordström bodde i Kiruna och det är där och då pjäsen utspelar sig.
Hon beskrev sig själv som två fåror i älven, en som flyter på lugnt och en som bara hoppar. Därav spelas hon av två skådespelare, Lisa Hennix Raukola och Gun Olofsson, för att gestalta hennes inre strid.
– Hon var en stark kvinna som kom till ett mansdominerat samhälle när hon anlände till Kiruna. Men hon höjde näven och sa att så här kan inte kvinnorna behandlas, jag är ingen jäkla pelargon, säger Gun Olofsson.
– Den sida av Ester Blenda som jag gestaltar är den oroliga, den vilda som vill dra vidare och upptäcka nya saker. Hon har svårt att leva ett vanligt Svenssonliv, säger Lisa Hennix Raukola.
Regissören Markus Forsberg beskriver en kvinna som var driven och ambitiös men som aldrig känner sig hemma och tillfreds med livet.
– I dag har vi ett läge i världen som är dynamiskt och oroligt och som påminner mycket om den här tiden så den är väldigt aktuell. Det var revolutionens och världskrigets tid. Den kvinnliga rösträttskampen rasade som hårdast. Och i den här tiden verkade Ester Blenda Nordström. Hennes gärningar förtjänar definitivt att belysas mer än vad de gjort och det får vi glädjen att göra med den här pjäsen, säger Markus Forsberg.
Pjäsen har urpremiär den 8 mars på Hjalmar Lundbohmsgården i Kiruna.
monica.olofsson@kuriren.com
0970-12092