För trettio år sedan kom hon från Stockholm till röda Pajala. Nu är hon en av de kvinnor i Pajalapolitiken som har varit med längst. Rädd att stå för sina åsikter har hon aldrig varit. Senast är i den kontroversiella frågan om Pajala ska ha mer vindkraft – där hon klart har sagt ja.
– Det ger en sådan glädje och styrka att få kämpa för något man tror är viktigt, säger 79-åriga Anita Sköld, gruppledare och fullmäktigeledamot som även sitter som ersättare i regionfullmäktige och regionstyrelsen och som vice ordförande i patientnämnden.
Att hon aldrig talat meänkieli tycker hon har varit mer en brist än ett problem. Däremot hymlar hon inte med att det ibland har kostat på att sticka ut. Som när hon precis flyttat till Pajala för att komma nära sin mamma – och hon helt utan kontaktnät skulle återstarta sitt företag, och med tio anställda ta upp tillverkningen av material till den medicinska industrin.
– Alla varnade mig innan ”säg bara inte att du är moderat”. Saken blev säkert inte heller bättre av att jag var kvinna. Där kom jag utifrån och sa vad jag tyckte och tänkte och hur jag ville att saker skulle vara. Herregud, inte stod man högt i kurs hos gubbarna då, säger Anita – som efter ett år fick ge upp planerna.
Första tiden i politiken upplever hon inte som mycket enklare. I ett fall gick det enligt henne till och med så långt att en manlig politiker tog stryptag på henne när hon vägrade foga sig i ett beslut:
– Han tog händerna runt min hals och tryckte till. Men jag anmälde det aldrig.
Anita säger att hon efteråt var så illa berörd att hon först flyttade – men att hon efter två månader ändå bestämde sig för att komma tillbaka:
– Överlag är det så roligt i det politiska livet. Det beror på alla glada, öppna och vidsynta människor. Dessutom är det politiska klimatet ett helt annat idag.
Här pekar Anita på att M, V och FrS sedan förra valet har en valteknisk samverkan ”som fungerar jättebra”. Och att Pajala har sitt andra kvinnliga kommunalråd.
– Respekten för varandras åsikter är mycket bättre. Det beror så klart på människorna som är med. Vårt kommunalråd (Ulrica Hammarström, S) är till exempel väldigt duktig och håller alltid en god ton. Men sedan blir det ju inte heller så mycket ideologi i kommunpolitik. Här gäller det ju mer att se till att varenda krona används på rätt sätt.
Samtidigt har knappt någon politisk kritik hörts kring Kaunis Irons miljöhänsyn – bara kring myndigheternas beslut – efter att gruvbolagets tillståndsansökan inte godkänts.
Är miljöfrågorna de mest laddade nu när kommunen äntligen har fått en del nya arbetstillfällen?
Anita svarar att miljöaspekterna ingår i de flesta beslut. Men att många lokalpolitiker nog drar sig för att debattera miljöfrågor eftersom kunskaperna inte räcker till:
– Sedan skulle det ju vara en katastrof för bygden om gruvan stängdes. Så det är ju en press. Men eftersom vi kan flyga till månen borde man väl kunna rätta till om det läcker ut på olika ställen.
Närmast hennes eget hjärta ligger näringslivsfrågorna – och att försöka underlätta för entreprenörskap i Pajala. Till grund ligger förstås hennes egna erfarenheter som företagare. Men även uppväxten i två världar: den ena hos det väl ansedda köpmansparet i Harads utanför Boden där hennes mamma var husfru och där hon själv blev som barn i huset. Och den andra i småbrukarhemmet hos mormor och morfar i Pajalabyn Kieksiäisvaara.
Inom hälso- och tandvård är vanliga argument mot privatisering att fast personal lockas över till bemanningsföretag och att höjda löner och internetföretag urholkar regionernas ekonomi.
Ser du ändå det som en lösning i Pajala?
– Allt är ju både bra och dåligt. Men helt klart behöver vi ta hjälp av privata sektorn för att få bukt med vårdskulden. Regionen klarar inte heller alla som behöver tandvård och då måste vi kunna skicka vidare tandvårdskunder till privata sektorn, säger Anita – som för övrigt själv har en tid hos en tandläkare i Gällivare elva mil bort för att fixa en tappad krona.
Andra mål?
–Att försöka överföra glädjen med politiken, inte minst till yngre kvinnor.
Vilken fråga tror du blir viktigast för Pajalas kvinnor de kommande hundra åren?
– Jag tycker inte att vi ska ha särskilda kvinno- och mansfrågor. Tvärtom måste vi samråda i allt, säger Anita Sköld.