Efter Keros kritik – Pridearrangör vill ha samtal

Kommunens stöttning av Tornedalen Pride får kritik från Företagarnas ordförande Bertil Kero. Nu ska Företagarna diskutera Keros åsikter, och Tornedalen Pride vill ha ett samtal med honom.

Tydlig. Roger Tuomas är tydlig med att alla företagsintresserade är välkomna i organisationen.

Tydlig. Roger Tuomas är tydlig med att alla företagsintresserade är välkomna i organisationen.

Foto: Nils Jönsson

Pajala2014-06-11 18:01

Företagarna i Pajala kommer inte att finnas representerade vid Pajala marknad i sommar. Det efter att man inte blivit inbjudna att delta. Att Företagarna inte bjudits in beror på årets tema som är "Flytta hit" och upprör ordförande Bertil Kero. Men han har också riktat skarp kritik mot att kommunen är med och stöttar Tornedalen Pride, som för första gången i år arrangeras under marknaden.

– Ja det stämmer, han har riktat kritik, muntlig kritik mot det, säger kommunalråd Kurt Wennberg (S).

– Det får stå för honom. Vad jag förstår är det inte Företagarna som organisation, utan hans personliga åsikter. Vi har fått en ansökan från pride-gruppen och kommunen har gått in med ett litet bidrag, det är det som är fakta, säger Kurt Wennberg.

Kommunalrådet tycker inte att det är problematiskt att företagarnas ordförande tar avstånd från pride.

– Om hela organisationen var bakom det hela hade det varit en sak, men det här är hans personliga åsikter det är fråga om, säger Kurt Wennberg.

Kuriren har via telefon och mejl sökt Bertil Kero, utan att få en kommentar till hans åsikter om pride.

Företagarnas vice ordförande Roger Tuomas är tydlig med att alla som är intresserade av företagande är välkomna inom organisationen, och att man inte har något emot hbtq-personer.

Men om en ordförande går ut och har de här åsikterna, är inte det ett problem för organisationen?

– Visst är det så, och det ska vi naturligtvis diskutera inom organisationen. Speciellt om man sitter som ordförande får man inte ens föra fram sina privata åsikter, för man förknippas med organisationen alldeles för tight.

Roger Tuomas tycker ändå att Bertil Kero hållit en låg profil med sina åsikter.

– Hela historien är lite märklig. Det är väldigt känsligt med hbtq-frågorna, laestadianerna tycker inte om det, det vet alla som bor här i krokarna att religiösa rörelser inte tycker om den här typen av organisationer som hbtq-rörelsen företräder. Det är naturligtvis lätt att hoppa på Bertil, fast han ju har hållit en ganska låg profil, säger han.

David Forsberg, en av arrangörerna bakom Tornedalen Pride, menar att det är självklart att Bertil Kero får ha sin egen åsikt. Nu vill han få till ett samtal om avståndstagandet.

– Det är en mans åsikt som han har full rätt till. Jag önskar att vi skulle kunna ha ett samtal om vad det är han har emot oss som gör att vi inte kan mötas, säger David Forsberg.

Vill du ha samtal med Företagarna som organisation eller med Bertil Kero?

– Det beror på i vilken roll han har fört fram sina åsikter. Är det personligen som Bertil Kero behöver vi ju inte träffa Företagarna.

Motståndet mot Pride
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om