Om Pajala kommuns uppsatta mål på 10.000 invånare år 2020 ska kunna uppfyllas krävs det noggrann samhällsplanering. En viktig del i det har planingenjörerna på Pajala kommun. Annie Knutsson från Växjö och Sofia Hultberg från Stockholm är två av dem. I september anlände de till Pajala, en okänd ort för dem bägge. Jobbet var det som främst fick dem att söka sig så långt norrut. Att få delta i planeringen av ett samhälles utveckling tilltalar dem. Arbetsuppgifterna är att ta fram detalj- och översiktsplaner - där ingår allt från nya parkeringsplatser till attraktiv tomtmark, bostäder och annan fungerande infrastruktur.
- Jobbet är en jätteutmaning. Här får vi jobba med allt och det ger en helhetssyn som man inte får vid samma jobb i en storstad. Det är det som är så kul. I en stad finns rutiner för allt och man arbetar mer med ett specifikt område, säger Sofia Hultberg.
Spännande
Men det fanns också en spänning i att flytta till något som för dem var helt annorlunda och nytt.
- Jag har alltid varit inställd på att bo i Stockholm, och visst kan jag sakna storstadspulsen. Men jag trivs bra tack vare att jag har så bra kollegor och att Sofia finns här, säger Annie Knutsson.
Sofia Hultberg håller med.
- Utan Annie hade det nog varit tufft. Det kan vara svårt att komma in i samhället men alla vet ändå vem man är, det känns lite konstigt. Men så är det nog på alla mindre orter, säger hon.
Det positiva med Pajala är enligt dem, närheten till allt och människors vilja att hjälpa varandra.
Vilken är Pajalas största utmaning?
- Att bli en attraktiv bostadsort. Jobben kommer att finnas men det gäller att få folk att flytta hit, säger Annie Knutsson och Sofia Hultberg unisont.
Deras anställningar sträcker sig över två år. Bägge kan tänka sig att stanna kvar om det inte vore för avståndet till familjen.
- Det är det största hindret, annars kan jag nog tänka mig det, säger Sofia Hultberg.
För Annie Knutsson krävs det att pojkvännen i Stockholm är beredd att flytta upp.
- Men det lär jag inte lyckas med, säger hon.