Byarna släcks ner

Drastisk minskning av gatlysen upprör bybor i Markusvinsa.
–  Det känns inte längre tryggt att färdas på vägen till fots, säger Anna Finni.

FLER REAGERAR. Enligt byborna i Markusvinsa är boende i andra drabbade byar lika upprörda över nedskärningarna av gatlysen. "Vi kommer att kämpa emot detta in i det sista", säger Anna Finni.

FLER REAGERAR. Enligt byborna i Markusvinsa är boende i andra drabbade byar lika upprörda över nedskärningarna av gatlysen. "Vi kommer att kämpa emot detta in i det sista", säger Anna Finni.

Foto: Sabina Nilsson

Pajala2013-09-12 06:00

30 gatlysen blir 16 i Markusvinsa utanför Pajala. Nu protesterar byborna som ser många faror med färre lampor.

–  Tillåten hastighet genom byn är hundra kilometer i timmen, vägen är kurvig och ganska tungt trafikerad med många långtradare och lastbilar som passerar varje dag. Hur ska vi någonsin våga oss ut på promenader eller gå och hälsa på varandra? Särskilt vintertid blir det ett bekymmer när plogkarmarna är höga och vägen smal, säger bybon Linnéa Nylund.

Byborna har varit i kontakt med kommunen och framfört sina åsikter men utan resultat.

–  Vi har deltagit på tekniska utskottets möte, men de har redan tagit beslut i frågan. Vi känner oss maktlösa. Fler byar drabbas och vad jag har hört är det samma oro bland dem, säger Märta Nylund.

Gamla riktlinjer

Redan år 1999 tog kommunen fram nya riktlinjer för vägbelysningar. Dessa riktlinjer, som bland annat handlar om att släcka ner belysningen i byar där inga bofasta finns, antogs i kommunfullmäktige samma år.

Samtidigt måste 3.500 belysningspunkter i kommunen bytas ut innan år 2015 då kvicksilverlampor slutar tillverkas.

–  Man genomförde aldrig detta arbete på 1990-talet, men i samband med att Vattenfall nu håller på med större omläggningar av sina nät förnyar vi belysningen, säger Rune Blomster, teknisk chef vid Pajala kommun.

"Visste inte"

Arbetet med den nya vägbelysningar har alltså redan startat i några av byarna.

–  Vi visste inte att det skulle bli så få lampor innan de började staka ut dem. Det känns väldigt tråkigt att vi inte informerats om detta tidigare. År 1958 samlade byborna här ihop pengar till den belysning som finns, nu plockas den ner och vi har inget att säga till om, säger Linnéa Nylund.

Färre lampor oroar byborna, kommentar?

–  Naturligtvis kan vi inte förneka deras känslor. Men kommunen har det trångt ekonomiskt just nu och att dra ner på belysningen är ett sätt att spara. Det har funnits lysen på vägar som inte ens plogats vintertid vilket är ett totalt slöseri, säger Rune Blomster.

Kommunalrådet Kurt Wennberg menar att antalet gatlysen inte är anpassade till dagens byar.

–  De byggdes när många bosatte sig i byarna men nu ser bilder annorlunda ut och då måste vi utgå från dagens behov, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om