Brandfacket kritiserar nedläggning
Brandmännens riksförbund reagerar hårt på att Pajala kommun lägger ned brandstationen i Korpilombolo. I ett pressmeddelande ifrågasätter facket bland annat hur kommunen dra in på räddningstjänsten, samtidigt som den "öser in pengar" i flygplatsen.
Totalt är det 17 deltidsarbetande brandmän som förlorar sina jobb, och vid en brand i Korpilombolo med omnejd kan konsekvenserna bli kännbara.- Det är tusen personer som bor inom Korpilombolo-området, det innebär att en tredjedel av Pajalas befolkning blir utan räddningstjänst, säger Peter Eriksson.I Korpilombolo påverkas bland annat sjukhemmet Tallgården. Men värst drabbas kanske Apua i Övertorneå kommun som tidigare täckts upp av Korpilombolo, efter nedläggningen får de nu åtta mil till närmaste brandstation. Sparar en miljon
Pajala kommun räknar med att spara ungefär en miljon kronor på nedläggningen, och Peter Eriksson är övertygad om att den summan skulle gå att spara in på förnuftigare sätt.- Man hade till exempel kunnat samköra räddningstjänsten i Övertorneå och Pajala, då hade man sparat pengar utan att förlora något. Effektivisering kallas det.Peter Eriksson är besviken eftersom han tycker att kommundelen, som fram till början av 1970-talet var en egen kommun, än en gång blir styvmoderligt behandlad.- Vi betalar samma kommunalskatt som Pajalaborna men får inte samma service. Man funderar över vilken kommun man ska tillhöra egentligen, eftersom vi får samma service från Överkalix och Övertorneå. Det är noll i den här kommundelen.Kuriren lyckades under gårdagen inte nå kommunalråd Bengt Niska (s) för en kommentar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!