Markus Forsberg (V), vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, säger att beslutet är fattat av kommunfullmäktige i april utifrån krypande ekonomiska ramar och ett stadigt sjunkande elevunderlag.
I Junosuando har flera flyktingfamiljer flyttat in vilket ökat elevantalet, men Markus Forsberg säger att det är svårt att säga hur framtiden kommer att se ut. Det är inte fattat några nya beslut inför 2016 angående Junosuando eller Tärendö. Beslutet kvarstår således.
– Flyktingströmmen är en osäkerhetsfaktor, det är ingen som vet hur eller när det kommer flyktingar eftersom kommunen inte har något egentligt inflytande i det. Det beslutet ligger hos Migrationsverket. Om man ser att behovet ökar i en sådan grad att det skulle motivera en förändring av skolstrukturen så är det en diskussion man får ta då.
Är en 12 timmar lång skoldag rimlig?
– Det här är siffror som invånarna har beräknat själv utifrån de tider länstrafiken går. Det är förstås något som vi i nämnden måste fortlöpande följa när förvaltningen genomför de här förändringarna. Det finns redan idag barn som har de här avstånden redan idag. Jag skulle vara väldigt försiktig med att yttra mig om vilken längd på dagen som är rimlig. Jag kan bara säga att vi ska göra så att det ska bli så bra som möjligt för de som ska pendla, säger Markus Forsberg.
Kuriren har sökt Harry Rantakyrö och Britta Tervaniemi.