Avgående ordföranden: "Vi bör ha en näringslivsorganisation"

Jan-Erik Blomqvist hoppar av ordförandeskapet i Pajala Utveckling AB, på grund av sviktande hälsa och utebliven finansiering. Nu hoppas han att näringslivsbolaget ska kunna drivas vidare.

Foto: Britt-Louise Spets

Pajala2015-12-08 10:01

Osäkerheten kring projektpengar är ett av skälen till att ordföranden för Pajala Utveckling AB nu väljer att kliva av från sitt uppdrag. Det saknades en tydlig finansiering för 2015 enligt Blomqvist, efter att länsstyrelsen inte beviljat pengar till ett av bolagets projekt. I juni varslades de två anställda, som slutar till årsskiftet. Pajala kommun går in och täcker upp förlusterna för 2015, totalt 1,7 miljoner kronor, så att bolaget inte ska behöva sättas i konkurs.

– Jag är inte bitter på kommunen. Jag förstår att de våndas över Pajalas svåra ekonomiska situation, säger Jan-Erik Blomqvist.

Han har funnits med i bilden under alla de 20 år som bolaget funnits, varav en tid som VD. Nu lämnar Jan-Erik Blomqvist även posten som ordförande för Företagarna i Pajala.

– Jag hoppades att jag skulle kunna vara kvar till bolagsstämman, men jag orkar inte med det. Harry Rantakyrö som är vice ordförande i styrelsen har varit medveten om mina tankar hela tiden, säger han.

Nu hoppas den avgående ordföranden att bolaget, som Företagarna äger 51 procent av och kommunen 49, ska kunna fortsätta att drivas i någon form.

– Det återstår för politikerna att bedöma helheten. Jag tror de kommer att komma till insikten att vi bör ha en näringslivsorganisation i Pajala och att bolagsform är det bästa, säger Jan-Erik Blomqvist.

Idag, tisdag, sammanträder kommunstyrelsen i Pajala för att diskutera Puabs framtid.

Mer om Pajala:

Rantakyrö fick svar om gruvan på toaletten

Tunga slag för Pajalagruvan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om