– Det här är en händelse som skett vid sidan om boendet, säger Maj-Lis Ejderlöf, socialchef i Pajala.
Två pojkar, 14 och 15 år gamla, omhändertogs av polis i Korpilombolo på onsdagskvällen. Pojkarna bor på kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn, och hotade personal från boendet och förstörde deras bil. En anmälan upprättades gällande två fall av skadegörelse och ett fall av olaga hot.
– De greps på platsen, men någon förundersökning inleds inte, det är personer under 15 år, säger Johan Claesson, chef för polisens utredningsenhet i östra Norrbotten.
Boendet för ensamkommande flyktingbarn i Korpilombolo är sedan årsskiftet stängt på grund av reparationer. De boende är därför tillfälligt flyttade till lokaler i Pajala. På onsdagsmorgonen åkte de två pojkarna tillsammans med de andra på boendet från Pajala till Korpilombolo, där de går i skola. När de kom fram avvek de två pojkarna och gick aldrig till skolan. Lärare informerade personal på boendet om det, och tre ur personalen åkte till Korpilombolo för att leta reda på pojkarna. När de hittade dem på eftermiddagen sade pojkarna att de inte ville till skolan och personalen lyckades inte övertala dem att gå dit. Personalen begav sig till kontoret man har i anslutning till det tillfälligt stängda boendet i Korpilombolo för att diskutera hur de skulle göra.
– När de sitter på kontoret börjar pojkarna demolera personalens leasingbil. Polis och vaktbolag larmas och personalen gick därifrån, de bedömde att de inte kunde hantera situationen. En av pojkarna slog sönder en ruta, säger Maj-Lis Ejderlöf.
– Socialtjänsten gjorde ett omhändertagande på kvällen, säger hon.
Hur reagerade du när du hörde om händelsen?
– Det är alltid tråkigt när det blir såhär, men det är skönt att ingen person blev skadad. De som var med har fått prata om det och det har varit ett snabbt agerande.
Vilken beredskap har personalen för att hantera hot och våld?
– Det handlar alltid om en bedömning om att gå in och agera eller inte. Ingen situation är den andra lik, det går inte att förutse att något sådant här ska hända. Den här gången gjorde de nog en riktig bedömning att ringa polisen.
Efter dödsfallet på boendet i decemeber, hur har ni arbetat med säkerheten?
– Vi har gått igenom de riktlinjer som finns och pratat mycket om det här. Vi försöker hitta sådana saker vi inte har tänkt på innan och jag tycker att det är en bra grund vi har. Båda gångerna har personalen agerat på ett riktigt sätt, jag tror inte att det vore bättre att ha gjort på något annat sätt.
Kan personalen känna sig säkra på jobbet?
– Ja, det tycker jag, behövs det förstärkning sätter vi in det. Det här är en incident som skett vid sidan om boendet, det har inte skett inne på själva boendet.
Verksamhetschef Maggie Falk vill inte uttala sig utan hänvisar till socialchef Maj-Lis Ejderlöf.