Det kraftigt minskade priset på järnmalm tillsammans med de dyra kostnaderna som bolaget har för att driva gruvan är enligt Christian Kopfer, Nordea, orsaken till tisdagens besked. Järnmalmspriset har gått ned med nästan 50 procent på åtta månader.
– Det blir svårt för dem att tjäna pengar på dagens järnmalmspriser och jag tror att det kan bli väldigt problematiskt att hitta någon form av åtgärder som kan få gruvan att bli lönsam, tyvärr.
Däremot säger han att bolagets produktionsstopp inte påverkar järnmalmspriset, det är en mycket liten del av marknaden.
– Järnmalmsmarknaden är enorm och man kan inte räkna med någon direkt påverkan.
Christian Kopfer säger också att om något nytt bolag mot förmodan vill starta upp en ny gruva i Sverige så blir det inte lätt att hitta kapital till en sådan investering, flera gruvor däribland Dannemora i Roslagen, Nordic Mines och Endomines i Finland har mött samma öde som Northland Resources nu gör.
– Samtliga har gått dåligt och blivit besvikelser överlag. Nu när den största av dem ställer in sin verksamhet så påverkar det negativt.
Någon fara för Bolidens eventuella investering av en ny gruva utanför Älvsbyn kan han inte se att det är. Boliden är inte beroende av riskkapital på samma sätt som ett nytt gruvbolag.
– Det är ett etablerat bolag och har en hälsosam verksamhet i grund och botten och är inte beroende av riskkapital på det sättet.
– Både ja och nej. Det här järnmalmspriserna är väldigt utmanande för bolagen, men jag trodde nog att Northland Resources skulle vara lite mer uthålliga då det finns starka ägare bakom, i till exempel Peab och LKAB, som har satsat så otroligt mycket pengar i gruvan. Men man har väl kommit till en punkt och tror man inte att priserna kommer tillbaka inom en nära framtid så inser man väl uppenbarligen att det här går inte.