Han är i en specifik situation. Rantakyrö ska söka tjänstledigt från 1 januari från jobbet som personalspecialist hos Northland för att bli kommunalråd i Pajala och hantera gruvbolagets öde från det hållet, oavsett hur det utvecklar sig.
För en gångs skull låter Harry Rantakyrö väldigt dämpad.
– Läget är extremt allvarligt. Folk är väldigt oroliga. Samtliga, inklusive vd och alla andra, kommer att varslas. Det är inte alls bra om det här blir långvarigt, vi riskerar att tappa personalen, den kompetens som finns. Vi måste igång så fort det går. Det är viktigt att dra i alla trådar. Helst vill jag att vi klarar att köra på egen hand, vi har bra kvalitet och fungerande logistik, vi har hela kedjan. Det finns intressenter som är intresserade, det fanns det redan förut, säger Harry Rantakyrö om den kris företaget tidigare genomgått.
LKAB är ett företag han ser som tänkbar lösning.
– Jag skulle inte ha något emot det, säger han.
Från politiskt håll, inkluderande Pajalas blivande kommunalråd, behöver det sättas tryck på frågan utifrån hur mycket gruvan betyder. Flera hundra jobb i Tornedalen står på spel.
– Regeringen bör agera menar Harry Rantakyrö , som däremot inte har svaret på vad den kan göra.
Närmast väntar alltså förhandlingar om uppsägningar med företrädare från fackförbunden IF Metall, Unionen, Ledarna och Sveriges ingenjörer. Succesivt ställs verksamheten av. Det är en omständig och stor process. Harry Rantakyrö säger att han varit med om sådana här saker på 1980-talet, när det gick verkligt tungt för LKAB.
Gruvverksamheten, med dess olika led, innehåller väldigt många maskiner och flera processteg. Snart väntar dessutom en vinter, om stilleståndet blir långvarigt.
Samtidigt hör det till bilden att Northland ingalunda äger allt som finns på industritomterna.