49 tjänster försvinner från Kaunis Iron

Nu står det klart att 49 tjänstebefattningar försvinner i den nya organisationen inom Kaunis Iron. "Beslutet är nödvändigt för att säkerställa vår framtid", säger vd Klas Dagertun i ett pressmeddelande.

Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron, säger att beslutet om neddragningarna är det svåraste som företaget har behövt ta.

Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron, säger att beslutet om neddragningarna är det svåraste som företaget har behövt ta.

Foto: Hans L. Olofsson

Pajala2024-10-01 20:01

Vi har tidigare berättat om varselvågen inom Kaunis Iron i Pajala och på tisdagen kom alltså beskedet om att nära 50 tjänster försvinner på tjänstemannasidan. Förhandlingarna med fackförbundet IF Metall är avslutade i sin helhet och där sägs tio medarbetare upp. 

Exakt hur många tjänstemän som i slutändan blir uppsagda på grund av arbetsbrist är inte klart och ska förhandlas. Företagets bedömning är dock att det blir färre än de 49 tjänstebefattningarna, då det finns icke tillsatta tjänster i organisationen som nu dras in. 

– Dessa beslut påverkar vår verksamhet, våra medarbetare och hela lokalsamhället i Pajala och Tornedalen. Många av dem som tyvärr kommer att behöva lämna, har varit en viktig del av verksamheten och vi har förståelse för den oro och osäkerhet detta skapar, säger Lars Bogren, HR-chef Kaunis Iron i pressmeddelandet. 

Orsaken till neddragningarna är det "utmanande marknadsläget". Åtgärderna är enligt företaget nödvändiga för en fortsatt gruvdrift. 

– Vi är fast beslutna att fortsätta vår gruvverksamhet i Tornedalen, och dessa åtgärder är ett steg mot att skapa en hållbar och stabil framtid för både företaget och regionen, säger Klas Dagertun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!