Säkerheten finns i form av en bankgaranti som förvaras hos länsstyrelsen i Norrbotten.
Räcker det för att säkra miljön?
– Svårt att säga. Säkerheten finns för att täcka över gråbergsupplag och sandmagasinet, inte för akutåtgärder. Om något brister så är det konkursförvaltaren som ska ta hand om det, säger David Berggård, vid länsstyrelsens miljöskyddsenhet.
Finns pengar om något brister om fem år?
– Det blir mer hypotetiskt, det är svårt att veta.
Det finns ett 30-tal personer från Northland som utför kontroll och säkring av anläggningar, som anrikningsverket, krossanläggning samt andra delar. Arbetena är i hög grad kopplade till att säkerställa en efterlevnad av miljökrav.
Läckage från truck är en fråga som hanterats på senare tid. Det finns också en tidigare uppgift om läckage från sandmagasinet som blev föremål för utredning.
Gruvdriften ligger nere, det är en skillnad mot full verksamhet, enligt länsstyrelsen.
– I och med att verksamheten inte är aktiv, ingen brytning och anrikning, så är det inte samma utsläppsbild. Risken för kontinuerliga störningar är väsentligt lägre än när det sprängs och byggs. Det finns inga omedelbara miljörisker, bedömer David Berggård.
För en månad sedan besökte länsstyrelsen platsen i Kaunisvaara tillsammans med Gränsälvkommissionen, Pajala kommun och myndighet från finsk sida.
Konkursförvaltaren Hans Andersson, som planerat att besöka i Kaunisvaara på tisdagen, räknar med att behålla den styrka som nu utför kontroller.
Däremot kan förvaltaren komma att minska på antalet personer kopplade till huvudkontoret. Under slutskedet fanns ett 20-tal personer kopplade dit och till möjliga uppgörelser.
Förvaltaren räknar med ett visst behov av biträden inför affärsfrågor.
Om det går att hitta en ny ägare av anläggningarna i det förslag till lösning som fanns fram till helt nyligen går inte Hans Andersson in på.
– Rekonstruktionen byggde på en uppgörelse i ett levande bolag. Nu har vi en helt annan köpsituation, säger han.