Pajala marknad – spelplats för ny ljudbok

1 juli släpps första avsnittet i Daniel Åbergs nya ljudboksföljetong ”Nära gränsen”.

26 juni 2019 09:16

– Man kan kalla det ett kidnappsdrama i Pajala med omnejd, säger han på plats i Pajala.

Daniel Åberg, boende i Vittangi, har tidigare skrivit och släppt sex säsonger av sin serie ”Virus” och ”Smittad” på Storytel. Den senaste säsongen kom ut så sent som i maj och nu är han alltså aktuell med ytterligare en ljudbok.

– Min ursprungliga idé som jag föreslog var att skriva en julkalender, men då ville ljudboksförlaget att jag skulle skriva en julikalender istället. Ett nytt koncept de ville testa. Så jag fick förändra min berättelse som på idéstadiet skulle utspela sig vintertid, dagen före julafton, till att utspela sig under 12 timmar under Pajala marknad. Jag ville ha en mycket lokal prägel på berättelsen, säger han.

Själva berättelsen handlar om Lisa som bor i Pajala. I samband med Northland kraschen förlorade hon sitt jobb, hamnade i ekonomiska svårigheter, separerade och sjönk allt djupare ned i ett alkoholmissbruk. Så pass att hon förlorade vårdnaden om sin nu nio år gamla son. När historien börjar har hon tagit tag i sitt liv och ska för första gången på två år få umgås en hel helg med sin son.

– De har en fin lördag tillsammans men på kvällen sker ett rån som går snett. En person dödas och rånarna tar hennes son som gisslan. Sedan får lyssnaren följa hennes alltmer desperata jakt för att få tillbaka sin son samtidigt som polisens jakt på rånarna eskalerar och snart har hela regionen ställts på enda, inte minst för att det utbryter en gränskonflikt mellan Sverige och Finland i rånarjaktens spår, berättar Daniel Åberg.

Varje avsnitt är cirka en halvtimme långt och motsvarar en matig deckare på 500 sidor.

Och tempot har varit uppskruvat. Förra hösten släpptes hans första säsong av ”Smittad”, följt av den andra säsongen i serien nu i maj och till hösten ska han skriva den avslutande delen i serien.

– Ja, det har varit stressigt. ”Nära gränsen” skrev jag på bara drygt tre månader. Den skulle vara klar 1 juli.

För att hinna med sitt ljudboksskrivande har han trappat ned sitt arbete som frilansjournalist.

– Tidigare skrev jag på fritiden. Nu försörjer jag mig mer eller mindre på mina berättelser och då krävs det ett högt tempo för att få ekonomin att gå ihop. Jag har väl släppt två berättelser per år de senaste åren, säger han.

Om det blir en fortsättning på ”Nära gränsen” vet han inte. Det handlar om hur berättelsen tas emot.

– Jag har dock en vag idé om en andra säsong. Att släppa ett avsnitt per dag, istället för en hel säsong under sommaren är som sagt var nytt. Men sommarföljetonger är ju ett etablerat koncept inom dagspressen. Det ska bli kul att se hur det slår i ljudboksformatet, säger Daniel Åberg.

Pajala marknad

Pajala marknad med anor från 1700-talet är en av Norrbottens största sommarmarknader med ca 300 knallar och närmare 45.000 besökare.

Pajala marknad infaller alltid andra helgen efter midsommar, i år 5-7 juli.

Förutom marknad och tivoli även en prideparad på lördagen den 6 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Åström

Ämnen du kan följa