Gruvan skapar utbildning
Nu satsar Pajala på fler distansutbildningar – en av dem är naturresursteknik, inriktning jord- och bergbyggande som startar till hösten. Orsaken är gruvsatsningen i området.
På onsdagen hölls en gemensam lärcentradag över hela landet där gymnasieelever och andra studiesugna kunde ta del av det utbud som finns hos landets alla lärcentra. I Pajala höll Kunskapssmedjan öppet och besökarna var många.
– Hittills har det kommit många gymnasieelever och det är jättebra. Vill de stanna kvar i Pajala och ändå studera så är inte det omöjligt och det vill vi bland annat visa, säger Johanna Alm.
Distans
På plats fanns bland annat elever vid den kvalificerade yrkesutbildningen till elektroniktekniker som sker på distans och i samverkan med Kalix univercity och Umeå universitet. 52-åriga Rune Juntti från Tärendö är en av dem. Om inte KY-utbildningen hade funnits på plats i Pajala hade han inte utbildat sig, säger han.
– Utbildning på distans underlättar enormt, jag slipper ju veckopendla, säger han.
Att läsa på distans kräver dock en del, enligt Rune Juntti.
– Man måste vara disciplinerad. Det krävs ett stort egenansvar men är man beredd på det så är det bara att köra, säger han,
Nytt
Själv har han arbetat inom databranschen fram tills IT-bubblan brast, som han uttrycker det. Nu hoppas han på gruvnäringen i hemkommunen.
– Min förhoppning är att jag ska finnas med på något hörn i och med min utbildning, säger han.
Gruvnäringen har också inneburit att Kunskapssmedjan erbjuder en ny utbildning till hösten, Naturresursteknik, inriktning jord- och bergbyggande, som påminner om den gamla bergsingenjörsutbildningen.
– LKAB och Boliden tycker den är intressant, därför har vi arbetat för att få den på distans, säger Johanna Alm.
Enda kruxet kan vara behörighetskravet, det krävs matematik D, fysik B och kemi A. Men även där finns en lösning, enligt Johanna Alm.
– Det går bra att läsa in behörigheten för att sedan läsa vidare, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!