Verksamhetschefen: "Låter väldigt allvarligt"

”En utredning kommer genast att påbörjas”. Det säger Thomas Schimke, verksamhetschef på Pajala hälsocentral.

Verksamhetschef Thomas Schimke, Pajala hälsocentral.

Verksamhetschef Thomas Schimke, Pajala hälsocentral.

Foto: Joel Abrahamsson.

Pajala kommun2019-12-11 05:30

Enligt honom ska händelser där flera parter är inblandade inte heller bara granskas internt utan även av en ansvarig läkare i regionen. Han tror också att det kan bli fråga om en Lex Maria-anmälan.

– Jag har inte fått in någon rapport om händelsen. Men det låter väldigt allvarligt, säger Thomas Schimke.

Han kan inte säga om bedömningen av den 79-åriga kvinnan blivit annorlunda ifall det som tidigare hade funnits läkare på hälsocentralen under jourtid.

– Som det är idag har sjuksköterskan på plats möjlighet att rådfråga jourläkare i Gällivare och även koppla ihop sig med denne på videolänk.  Så verkar det ju ha gått till här. Men sedan blir läkarens bedömning att patienten inte ska tas in. Det är väldigt olyckligt, säger Thomas Schimke.

Om arbetsrutinerna säger han att Hälsocentralen sedan början av maj i år jobbar efter ett nytt men väl beprövat system där olika faktorer som andning, puls och sjukdomshistoria vägs in för att kunna bestämma prioriteten för en patientens behandling – och att en ny undersökning ska göras vid varje nytt besök. Några restriktioner kring att skicka en patient vidare för att det inte finns en ambulans på den egna orten finns inte.

Hur allvarligt är blodförgiftning?

– Sepsis, eller blodförgiftning, är alltid livshotande. Jag har aldrig varit med om att anhöriga har behövt ringa efter ambulans när de har varit här. Men jag kan förstå att en sköterska känner sig osäker om en läkare inte tycker att en ambulans behövs., säger Thomas Schimke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!