Professor ska tala till utskott i riksdagen

”Jag vet ärligt talat inte vad jag ska säga, det finns en oroande handlingsförlamning", säger Lennart Balk, forskare.

Forskare Lennart Balk anser att tiaminbrist är på väg att stjälpa hela laxstammen. Orsakerna till tiaminbrist säger han att kan vara miljöpåverkan.

Forskare Lennart Balk anser att tiaminbrist är på väg att stjälpa hela laxstammen. Orsakerna till tiaminbrist säger han att kan vara miljöpåverkan.

Foto: Linda Danhall

Pajala kommun2020-01-16 16:03

Fisken mår dåligt, så även många fåglar och älgar konstaterar Lennart Balk som fanns med på konferensen som publik.

– Jag hade förväntat mig vetenskap, det som presenteras här går inte att bedöma kvalitén på. Det känns som att det råder någon form av handlingsförlamning, vi måste agera före det är för sent. Laxen utarmas genetiskt, säger Lennart Balk, professor och forskare vid Stockholms universitet, institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi.

Lennart Balks forskning synkroniserar med forskning på laxar i Alaska, där det konstaterats brist på vitaminet tiamin. De gröna växterna i vattnet har blivit sämre på att producera tiamin, en tes är att det beror på miljögifter. Nyligen meddelades också att torsken lider av tiaminbrist och att 75 procent har hjärnskador. 

– Torsken simmar bredvid laxen och äter samma saker. 

Lennart Balk berättar att flera odlingar nu satsar på att ge tiamin till fisken. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) är inte tiamin det centrala problemet. 

Charlotte Axén vid SVA berättar att det gjorts försök att ge försökslaxar tiamin i Umeå.

– Ungefär hälften som fick tiamin blev boostade, säger Charlotte Axén.

Laxarna hade fått fem milligram tiamin.

– Jag hade önskat en djupare vetenskaplig redogörelse. Det sades ingenting om hur mycket laxarna vägde. Vägde de tio kilo är fem milligram ingenting, säger Lennart Balk.

Om två veckor ska Lennart Balk redogöra för sin forskning för riksdagens Miljö-och jordbruksutskott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!