Övertorneå och Pajala sämst på ungdomsidrott

Andelen unga som engagerar sig i idrottsföreningar varierar stort i landet. I Övertorneå och Pajala är siffran lägst i landet.

"För folkhälsans skull och för välmåendet måste vi få våra barn och ungdomar att röra på sig", säger distriktsidrottschef Katarina Halvardsson.

"För folkhälsans skull och för välmåendet måste vi få våra barn och ungdomar att röra på sig", säger distriktsidrottschef Katarina Halvardsson.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Pajala kommun2020-01-08 05:30

SVT Nyheter har via Riksidrottsförbundet tagit fram siffror på hur stor andel av ungdomarna i landets kommuner som är engagerade i en idrottsförening. Högst är siffran i Hammarö i Värmland, där 84,8 procent av ungdomarna i åldern 7 till 20 år deltar i föreningsaktiviteter. I Norrbotten är Luleå bäst, där 77,6 procent av ungdomarna deltar i aktiviteter med en idrottsförening. 

Sämst placering på listan i landet får Övertorneå, med 28,6 procent, och näst lägst är Pajala med 31,4 procent.

– Spontant undrar jag hur siffrorna är framtagna. Nog är det mer än 30 procent i Pajala centralort som är med i föreningar. Inom hockeyn har vi störst andel tjejer som spelar i landet. Och i fotbollen är nästan samtliga flickor som är födda 2006 med, säger Magnus Pekkari, ordförande i Pajala IF.

En möjlig förklaring kan ligga i att kommunen har flera stora byar, där den organiserade idrotten ser annorlunda ut.

– Det finns säkert många barn utanför Pajala centralort som inte är med i föreningar även om man idrottar, säger Magnus Pekkari.

Bilden av att mycket idrott sker utan föreningsmedlemskap delas av Christer Töyrä, ordförande i Övertorneå SK.

– Jag skulle tro att orsaken är att många aktiviteter aldrig redovisas, som i byar. Det är många ungdomar som spelar hockey, innebandy och fotboll för sig själva, och det kanske inte är föreningslett, säger han.

Men samtidigt vill han inte sticka under stol med att ungdomsidrotten haft en tuff tid i Övertorneå.

– I Övertorneå i dag finns det fotboll och hockey, medan basketen är i stort sett utdöd, Det beror mycket på ledarbristen, säger Christer Töyrä.

Norrbottens idrottsförbund ska nu genomföra en riktad insats mot Pajala, Haparanda och Överkalix, som samtliga får låga placeringar på listan.

– Målet måste vara att lämna de här bottenplaceringarna. För folkhälsans skull och för välmåendet måste vi få våra barn och ungdomar att röra på sig. Samtidigt måste man tolka de här siffrorna, och det är inte säkert att all verksamhet registreras. Det är också något vi ska titta på, säger Katarina Halvardsson, distriktsidrottschef.

Att lyckas engagera fler ledare till idrotten är en nyckelfråga, enligt henne.

– Vi måste titta på hur en modern förening kan se ut och hur ska det ideella ledarskapet ska se ut. Vi behöver titta på vad föreningarna har för behov och vad de ser för möjligheter och utmaningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!