Efter ett tillsynsbesök på Pajala centralskola hittade Skolverket stora brister i trygghetsarbetet. Efter att myndigheten intervjuat bland andra lärare, elever och rektor och funnits med under lektioner pekas ett flertal områden ut.
Skolinspektionen skriver i sitt beslut att många elever upplever att de inte är trygga i skolan, att studieron brister i flera klasser och att lärare inte vidtar tillräckliga åtgärder för att återställa ordningen. Skolinspektionen skriver också att bristerna pågått under en längre tid.
– Det är många kränkningsärenden på Centralskolan i Pajala. Jag har jobbat som skolchef i fyra månader och under tiden haft ett uppdrag att följa upp de här ärendena, säger Leif Rönnbäck, skolchef i kommunen.
Han säger att arbetet pågår med att komma tillrätta med den bristande tryggheten och att det finns ett prioriterat mål från kommunen om att jobba med trygghet och studiero. Det ska bland annat ha skjutits till mer resurser.
– Det handlar om att hitta vägar framåt, men när det handlar om människor finns det inga snabba lösningar. Det handlar om att arbeta tillsammans, säger Leif Rönnbäck.
Enligt Leif Rönnbäck har problemen eskalerat, även om Centralskolan också tidigare stuckit ut i antalet kränkningar, sett till kommunens andra skolor.
– När jag tittar på kränkningsanmälningarna finns det vissa klasser som sticker ut, men jag vill inte peka ut någon mer specifikt. Även om man inte är den som stökar eller den som blir utsatt så märker man ju av det här. Det känns inte bra för någon.
Han vill inte gå in mer exakt på vilken typ av kränkningar det är som förekommit, men säger att elever också "gjort illa sig" i samband med händelser som anmälts.
I närtid ska ett föräldramöte hållas och under tisdagen ska skolchefen träffa den politiska ledningen för att ta upp problemen och vilka åtgärder som vidtagits.
– Vi har varit medveten om problemen och det har varit upp för diskussion hur man ska åtgärda det. Det är gjort åtgärder, men de har inte räckt fullt ut än. Det som är positivt är att skolinspektionen hade med ett antal konkreta åtgärder i sitt beslut och de kommer vi att genomföra så fort som möjligt. Vi kommer inte att dra något i långbänk, säger Ulrica Hammarström (S), kommunalråd.
Bristerna ska ha åtgärdats senast 31 mars 2020. Om så inte görs kan skolinspektionen begära att kommunen ska betala ett vite på 500 000 kronor.