Det var förra året som två män dömdes för att ha sålt jägarbevis trots att praktiska och teoretiska jägarprov aldrig genomförts.
En man dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grovt tagande av muta och osant intygande, grovt brott. Den andra mannen fick villkorlig dom och samhällstjänst i 160 timmar.
I utredningen misstänkte åklagarna att 120 jägarbevis kunde vara felaktigt utfärdade baserat på att köparnas kontokort använts i andra delar av landet den dagen de skulle ha gjort provet i Pajala.
Ett 70-tal hördes som misstänkta i utredningen och vid rättegången mot männen återstod ett 30-tal köpare.
Nu har alltså utredningen mot köparna lagts ner. Mot de tre, som erkänt brott, har strafföreläggande utfärdats. Anledningen var att man med materialet som fanns inte kunde leda i bevis att brott begåtts och för att driva processen framåt hade det krävts ytterligare utredningsåtgärder.
I praktiken kan köpare med falska jägarbevis i förlängningen ansöka om vapenlicens och köpa vapen. Henrik Falk, samordnare för jägarexamenfrågor hos Svenska Jägareförbundet, tycker det är väldigt allvarligt att detta kan hamna i fel händer då det krävs en utbildning.
Han hade gärna sett att man prioriterar den här typen av misstankar högre.
– Vi ser allvarligt på det här, att man inte har resurser att utreda den här typen av misstänkta brott och att det inte prioriteras högre. Vi har givetvis respekt för att det finns annat som rättsmaskineriet behöver hantera framför det här, men det hade kanske skickat en ännu tydligare signal om att man såg allvaret i det här om det faktiskt hade blivit rättegång.
Svenska Jägareförbundet ska försöka dra sitt strå i stacken för att förhindra att det händer igen.
– Om man ska prata om någon eventuell brist i systemet så är den i sådana fall att vara provledare för jägarexamen, och så har det varit sedan 1985, det är ett förtroendeuppdrag. Det bygger på att man får ett förtroende och förväntas utföra den sysslan enlighet gällande regler. Jättetråkigt när någon då faller ur ramen, säger Henrik Falk.
Är du orolig att det har kan bli en genväg som fler tar?
– Nej, jag är inte särskilt orolig. Att man lägger ner utredningen kanske skickar vissa signaler men tror inte att det är någon större fara att folk tror att man kan göra såhär.