Älgstammen minskar – enligt planen

Är älgstammen i kris, eller fungerar förvaltningen som tänkt? Det var frågan under ett stormöte i Erkheikki folkets hus.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, gick igenom nuläget för älgstammen under mötet på Erkheikki folkets hus.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, gick igenom nuläget för älgstammen under mötet på Erkheikki folkets hus.

Foto: Hans L. Olofsson

Pajala kommun2019-11-20 09:16

Ett 90-tal älgjägare från stora delar av Pajala kommun samlades i Erkheikki under måndagskvällen för att få klarhet i hur älgjaktens framtid ser ut. I takt med att älgstammen minskar till följd av hårdare avskjutning har jägare börjat se sämre tillgång på älg.

Men i den inbjudna panelen, där bland andra Jägareförbundet, älgförvaltningsområdet och Pajala allmänning ingick, rådde konsensus om att förändringen var både väntad och enligt den förvaltningsplan som finns.

– Det är klart att om älgstammen minskar så märks det under jakten, men det är från en hög nivå och den har ju gjorts för att hantera de omfattande skadorna på skogen, säger Marcus Jatko, ordförande i älgförvaltningsområde 6.

Enligt honom är det dock fortfarande stora betesskador på ungskogen, inte minst i området där Pajala ingår. Något som medför stora intäktsförluster i skogsbruket.

– Betesskadorna överlag är fortfarande alldeles för höga. Vi måste titta på hur vi ska lägga upp jakten framåt för att få ett trendbrott på betesskadorna, och vi är överens om att fortsätta minska antalet älgar, samtidigt som vi måste hålla upp en hög kvalitet i älgstammen, säger Marcus Jatko.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, säger att det kan börja finnas anledning att justera avskjutningsmålen.

– Även om man från markägarsidan tycker att vissa områden fortfarande har för mycket älg, så kommer det att minska även med lite lägre avskjutning eftersom kvaliteten på stammen samtidigt blir lägre. Det är också viktigt att börja bromsa i tid så att det inte blir en reaktion där jaktlagen plötsligt drar i handbromsen för att man upplever att det inte finns någon älg alls. Det kan ge motsatt effekt, alltså att stammen börjar öka igen, och jag tror att alla vill ha balans, både från jägarsidan och från förvaltningen.

Är det här nya normalnivåer som jägarna får vänja sig vid?

– Det här är egentligen en nivå på älgstammen som vi haft tidigare, men som vi vant oss av med under 2000-talet allt eftersom den ökat. Jag skulle säga att vi i dag ligger på ungefär samma nivåer som på slutet av 1990-talet.

Något som många jägare dock kan behöva vänja sig vid är att tillgången kommer att variera mer över olika områden.

– Med en stor älgstam har alla gott om älg, men med en mindre stam beror det mycket markerna och exempelvis hur sommaren har varit, säger Björn Sundgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!