I juni 2008 fattade kommunfullmäktige i Pajala beslutet att lägga ned deltidsbrandkåren i Korpilombolo. Den skulle istället ersättas med ett räddningsvärn. Beslutet ogillades inte minst av de anställda i deltidsbrandkåren som vägrade ställa upp i ett räddningsvärn.
Uppfyllde målen
Länsstyrelsen bedömde att kommunen uppfyllde de övergripande målen om skydd mot olyckor under förutsättning att ett brandvärn etablerades i Korpilombolo samtidigt som det beslutats om ett nytt handlingsprogram. Myndigheten för skydd och beredskap, MSB var av en annan åsikt.
På grund av lång utryckningstid från Pajala, cirka 40 minuter, bryter kommunen mot lagen om skydd mot olyckor, LSO, enligt deras mening. I en framställning till regeringen yrkade de att regeringen ändrar i kommunens handlingsprogram för räddningstjänst så att beredskapen förbättras i Korpilombolo.
Samhällsinsats
Regeringen gick på länsstyrelsen linje och beslutade den 7 mars att avslå framställningen från MSB.
- Nu är det faktiskt avgjort. Det här har varit en infekterad fråga sedan 2008, men jag hoppas att läget är bättre nu, säger kommunchef Lena Jatko.
Tillsammans med räddningschef Rolf Alldén förbereder hon ett informationsmöte med byborna i Korpilombolo. Där ska frågan om bildandet av ett räddningsvärn åter tas upp.
- Vi måste kämpa för det och hoppas verkligen att byborna är redo att göra en samhällsinsats. Det pågår ett serviceprojekt i byn, ett räddningsvärn är också service, säger Lena Jatko.