Soppa och samvaro vid rengärdan

När Korju koncessionssameby samlar renarna till höstslakt bjuder man på renköttsoppa vid rengärdan i Pahajärvi. Ett uppskattat initiativ och i år fanns tämligen långväga lunchgäster på plats.

PAHAJÄRVI2005-10-11 06:30
Traditionen med att bjuda sina medlemmar och andra intresserade på en lunch vid rengärdan i Pahajärvi, drygt sex mil norr om Övertorneå startades för tio år sedan. Av tillströmningen att döma ett populärt initiativ.<br>Under dagen var det omkring 300 personer som kommit för att smaka av den i skogen tillredda renköttsoppan.<br>De som var riktigt tidigt i farten kunde faktiskt också avnjuta en torrköttsoppa till förrätt och med kaffet och smörbakelsen blev det en ren (!) trerätters där ute i det fria. Med fanns även renskötarna som samlat ihop renarna som nu skulle räknas. En del togs ut i slakt, medan andra vaccinerades och märktes med reflex.<br>Egen ren vid namn Bison<br>En som verkligen tycktes trivas där ute bland renägarna, var Helge Suup som bor på äldreboendet Särkivaaragården, men som nu fått åka hit ut.<br>&nbsp;? Ja, det är verkligen trevligt här och gott var det också, säger han glatt.<br>Sofie Anttila hade följt med sin mamma som jobbar på Särkivaaragården och trots rejäl åldersskillnad mellan henne och Helge Suup delade de intresset för renar.<br>&nbsp;? Jag har en egen ren som heter Bison. Den är två år gammal och är där ute i skogen någonstans, säger Sofie, fem år.<br>De definitivt mest långväga besökarna på gärdan denna dag och kanske också någonsin var Sujin Kim och Sung Kyou Lee från Korea som tillsammans med tiotalet andra ungdomar tillhörande missionsorganisationen Youth for a mission är på besök i Juoksengi och där tolken Kenneth Mäki tagit med dem för en annorlunda upplevelse. De fick se hur renskiljningen gick till.<br>Soppan var god <br>&nbsp;? Spännande och intressant. Det är fin natur här och det är första gången jag är med om något liknande. Jag har smakat renkött en gång tidigare och så nu soppan här. Det var gott, säger Sujin Kim glatt.<br>Lars Enbuske, med hjälp av damerna vid grytorna, ansvarar för arrangemanget och konstaterar nöjt att den lockar många, trots att det är en bit att köra hit ut.<br>Hur själva renskiljningen gått?<br>&nbsp;? Bra, förutom att det är många vajor som vid vårskiljningen hade kalv, men som inte har det nu. Vi tror att det finns gott om rovdjur som tar kalvarna, säger han.<br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!