På turné med information om hiv

Noaks ark är på turné i länet. "Vi vill informera om hiv, så att man kan få hjälp så tidigt som möjligt", säger Jeanne Misimango, projektledare.

31 maj 2017 19:18

Under onsdagen kom den lilla bussen till Boden. Jeanne Misimango, Noaks ark Stockholm och Jonathan Bergström, utbildnings- och informationsansvarig för Noaks ark Norra Norrland, dukar upp ett bord i trapphuset på Lärcentrum i Boden.

– Vi har informationsfoldrar på persiska, spanska, engelska, somaliska, thailändska och farsi, bland annat, säger Jeanne Misimango.

Hon tror att Noaks ark har varit på besök i Boden i tio- elva år.

Nu är det dags igen.

– Vi brukar åka ut under försommaren och sommaren.

Målet är att framförallt nå de som nyss kommit från andra länder till Sverige.

– Andra svenskar får information på annat sätt.

Det handlar till stor del om att förmå människor att testa sig.

– Det är gratis och behandlingen är gratis. Ju tidigare den sätts in desto mindre skada hinner kroppen ta och det går att fortsätta att arbeta, ta hand om familjen och leva ett vanligt liv.

Jeanne Misimango poängterar att det i dag finns så bra mediciner att viruset knappt går att spåra hos en smittad person.

En viktig del i arbetet är att informera om användningen av kondom som minskar smittorisken. På bordet finns ett stort ställ.

– Men det kan vara svårt att gå fram och hämta dem, man tänker att andra tror: jaha, ska du ha sex. För kvinnor är det ännu svårare.

Noaks ark har varit i Älvsbyn, Korpilombolo , Luleå och Boden. Ofta är de på utbildningsställen för nysvenskar, men även på flyktingboenden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Sjöberg

Ämnen du kan följa