Älvens årliga uppvisning

Torne älv visade sina starka krafter när en ispropp bildades i övre Vojakkala på lördagskvällen vid 20-tiden. Kurirens utsände fick springa för att rädda sig undan när vattnet plötsligt steg flera meter och isflaken tornade upp sig högt upp på land.

ÖVRE VOJAKKALA2006-05-02 06:00
Islossningen började lugnt på lördagen vid 15-tiden i Haparanda. En dag tidigare än vad SMHI beräknat satte isen sig i rörelse och flöt ut i havet vid Torneälvens mynning. Då isens tjocklek är tunnare än vanligt och regnet trängts undan av högtrycket de senaste dagarna blev det nästan precis så odramatiskt som hydrologerna i Norrköping med Martin Häggström i spetsen prognostiserat. Men bara nästan.

Vattenpumpar kvar
Christer Andelin, övre Vojakkala, upptäckte att isblock samlats på hög mitt ute på älven vid 20.30-tiden på valborgsmässoafton. Kurirens utsände var på väg norrut från Haparanda och gick ner till Andelin som stod vid stranden.
- Det började vid 20-tiden och nu har vattnet stigit cirka två meter, berättar Andelin som hade tänkt tända en majbrasa åt barnen på stranden, men ångrat sig när han såg att vattnet steg.
Han försöker förgäves rädda de två vattenpumpar som finns en bit ut i vattnet men får bara slangarna upp ur vattnet. De används till att ge vatten till utebastun 15 meter upp från vattenbrynet.

Van vid ispropp
Andelin verkar lugn och intygar också att de boende i området har stor vana från våldsamma islossningar.
- Älven gör en krök vid Revonniemi så det brukar bli stopp här, säger han och berättar att han för några år sedan var tvungen att binda fast bastun i ett träd för att den inte skulle åka med.
Några stugor som är belägna hundratalet meter längre ner längs älven har förstörts och restaurerats några gånger, enligt Andelin.
- De står där på egen risk, försäkringsbolagen vill inte försäkra dem mer, säger hustrun Mirja som anslutit till stranden.

Får springa
Kurirens utsände, som bor vid lugnare delar av älven, har ställt kameran på en brygga som dragits ett tiotal meter upp från strandkanten över vintern, och står och antecknar med ryggen mot älven.
- Ta kameran och kom hit, utbrister Christer Andelin plötsligt där han står vid bastun högre upp på land.
Undertecknad vänder sig om och ser hur vattnet plötsligt stiger och halvmetertjocka isflak kommer mot land med hög hastighet. Synen är både skrämmande och fascinerande. Undertecknad tar kameran och springer med blöta skor upp på säker mark.
Bastun är ett tag hotad att dras med, men isproppen lossnar och vattnet sjunker undan innan det når fram. Hela skådespelet tar bara ett par minuter och när vattnet sjunkit undan blir isflaken kvar på land.
- Vattennivån steg tre meter på nolltid, på några sekunder, säger Christer Andelin som ändå menar att det varit värre ibland.
- Det börjar bli en tradition kring Valborg, säger hustrun Mirja till Kurirens utsände som på darriga ben går upp mot bilen med en ny lärdom - att respektera Torneälvens krafter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!