Ny vindkraftpark kan byggas i Boden

Suorvavind planerar en vindkraftpark på Haradsskölen.Den ska kunna leverera el till 6.500 villor.Lokalt ägande välkomnas.

Suorvavind vill söka tillstånd till en vindkraftpark på Haradskölen. Här utsikt norrut mot Haradskölen från en vindmätningsmast på Storklöverhuvudet.

Suorvavind vill söka tillstånd till en vindkraftpark på Haradskölen. Här utsikt norrut mot Haradskölen från en vindmätningsmast på Storklöverhuvudet.

Foto: Viktor Segerström/Suorvavind

Övre Svartlå2011-03-19 06:00

Suorvavind avser att söka tillstånd för upp till 28 vindkraftverk på höjdsträckningen. Varje verk ska producera 2-3 MW och få en totalhöjd på maximalt 150 meter.

Fördelar med en etablering på Haradskölen är infrastruktur i form av skogsbilvägar och avsaknaden av större intressekonflikter. Exempelvis är vyerna mot den blivande parken från närliggande byarna Övre Svartlå och Harads begränsade. Andra höjder ligger i vägen.

Vind
Vindtillgångarna är inte lika bra som på kalfjäll och öppet hav. Men de är skapligt goda, särskilt om den ganska okomplicerade etableringen vägs in.

-  Vi har mätt i fyra år. Nästa steg är att ta reda på om lokalsamhället och Bodens kommun tycker att projektet är en bra idé, säger Mikael Segerström, Suorvavind.

Måste man bygga så många verk, var en tidigare fråga från Svartlå.

-  För att kunna göra anslutningar till elnätet och andra stora investeringar är det lättare om man slår ut kostnaderna på fler verk, säger Viktor Segerström, Suorvavind.

Kostnaden per verk är 30-40 miljoner kronor. 28 verk skulle innebära en investering mot en miljard kronor.

-  Vår vision är att det ska finnas både kooperativt delägande och möjlighet för kommunala energibolag att gå in som delägare.

Lokalt
Suorvavind ser gärna ett omfattande lokalt ägande.

-  Men för att ett så här stort projekt ska gå att genomföra måste man nog ha ett större energibolag som äger merparten, anser Mikael Segerström.

Orsaken till att Suorvavind manar på om Haradskölen är att företaget gärna ser lokala intressenter.

-  Om energibolagen själva driver projekten är det svårare att förankra lokalt delägande.

Bo Jakobsson, ordförande i Svartlå byaförening, menar att ingen samstämmig åsikt föreligger i byn om vindkraftparken.

-  En allmän oro finns hur parken ska påverka naturen, om tekniken kommer att störa med buller och annat. Och hur nära bebyggelsen verken kommer att stå.

Ser möjligheter
Även frågan om energiförluster under överföringen söderut diskuteras. Varför då placera vindkraftverk här i norr?

- Men småföretagarna i bygden ser en affärsmöjlighet.

Bodens kommun arbetar just nu med en vindbruksplan, ett tillägg till kommunens översiktsplan. I planen ska fullmäktige så småningom ta ställning till hur man ser på vindkraft, exempelvis Haradskölen. Ett antal områden i kommunen pekas ut som mer intressanta för vindkraft.

Haradskölen är en cirka 15 kilometer lång höjdsträckning. Den går mot nordväst från Övre Svartlå och svänger av mot norr med avslutning nära Gullträsk vid Malmbanan. Kölen har ett flertal olika höjder som når knappt 400 meter över havet. Vindkraftverken ligger enligt den skiss som finns utplacerade på ett 10 kilometer långsträckt område.Suorvavind AB är ett familjeföretag med säte i Jokkmokk. Man arbetar med vindmätningar och förstudier till vindkraftsprojekteringar och etablerade första vindkraftverket i fjällmiljö vid Suorvadammen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!