Namnlösa sjön fick hans namn: "Jag hade verkligen tur"

Mikael Sourra sökte en sjö att arrendera. Han hittade en namnlös tjärn med abborre och röding och fick ge namn åt platsen. "Jag trodde aldrig skogsägaren skulle döpa den efter mig", säger han.

Mikael Sourra tar ett glädjeskutt på Sourra-tjärnen. Platsen som fått hans namn.

Mikael Sourra tar ett glädjeskutt på Sourra-tjärnen. Platsen som fått hans namn.

Foto: Stellan Mäki

Övre Svartlå2023-11-18 19:00

Mikael Sourra är fiske- och naturguiden som driver Hide & See, ett företag inom upplevelseturism. Företaget är stationerat i Svartlå och erbjuder älgsafari, skogsvandring i ekopark och fiske i vatten med fiskeguidens namn. Sourra-tjärnen ligger i trakterna kring Svartlå, vackert inbäddad mellan berg och höjder i alla väderstreck. Bakgrunden till namnet är olik alla andra. 

– Jag var intresserad av att få tag på en sjö att arrendera för mitt företag. Jag hade redan koll på den här platsen eftersom jag varit hit och tittat på möjligheterna. Jag tittade på vilken typ av vatten det var i sjön och om det var värt att satsa på, berättar Mikael Sourra. 

Han kom fram till att platsen var perfekt för mindre turistgrupper. Mikael Sourra kontaktade skogsägaren Sweaskog.
– De sa att jag troligtvis hittat den enda tjärn i hela länet som inte redan är arrenderad. Så man kan verkligen säga att jag hade tur, säger han.

Ingen visste vad sjön hade för namn. Mikael Sourra inledde ett privat detektivarbete där han frågade runt bland de äldre invånarna i Svartlå. Informationen han fick var att vattnet var namnlöst.  Tidigare hade den kallats för Helges tjärn men det namnet hade aldrig registrerats.

Mikael Sourra kontaktade Sveaskog och förklarade att platsen var namnlös. I samma samtal togs beslutet av skogsägaren att döpa platsen till Sourra-Tjärnen. 

Mikael Sourra visar upp det unika arrendekontraktet.
– Jag trodde aldrig att de skulle döpa den efter mig. Det var nog en blandning av både spontanitet och speciallösning, säger han och skrattar.
Sourra-tjärnen är en kallkälletjärn. Det innebär att det hela tiden pumpar upp kallt vatten med bra kvalité. Vilket är positivt för sjöar där det finns röding. Här får turisterna även upp aborre.
– Vill man ha ett bra rödingvatten så är det låg temperatur som gäller. Det får inte vara badvattentemperatur för då slutar rödingen att äta, berättar Mikael Sourra.
Han har erfarenhet var fiskevård och har tagit prover på vattnet i Sourra-tjärnen. Värdena är bra.

Platsen är inte välkänd. Det finns ingen skyltning och för Mikael Sourras del får det gärna fortsätta att vara så.
– Det hade känts lite väl skrytigt att sätta upp en skylt med mitt namn på. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!