Vill ha 13 miljoner för vägbelysningen

Ksau i Övertorneå antog Vattenfalls anbud för att bygga den första delen av ett nytt belysningsnät. Styrman erbjöd kommunen hela belysningsnätet för 13 miljoner, men det avslogs.  - Det är fel att slå bort den möjligheten, säger Linda Ylivainio (c).

vill sälja. Ekfors vill sälja vägbelysningsnätet till kommunen men de säger nej eftersom nätet ändå skulle behöva renoveras. "Det är nog i dåligt skick efter att ha varit nedsläckt i två år", säger Arne Honkamaa (c).

vill sälja. Ekfors vill sälja vägbelysningsnätet till kommunen men de säger nej eftersom nätet ändå skulle behöva renoveras. "Det är nog i dåligt skick efter att ha varit nedsläckt i två år", säger Arne Honkamaa (c).

Foto: Göran Lahti

ÖVERTORNEÅ2008-06-03 06:00
Efter att förhandlingarna kring vägbelysningen i Övertorneå strandat beslutade kommunen att bygga ett eget nät. Man begärde in anbud för den första delen på cirka 320 belysningspunkter som berör byavägarna i Svanstein, Juoksengi, Kuivakangas samt delar av Övertorneå. Kommunen har budgeterat 15 miljoner kronor på tre år för det nya nätet. I gårdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott antogs Vattenfalls anbud på 4.129.800 kronor för att göra jobbet. Något överraskande var att även Ekfors Kraft lämnat in ett anbud där man erbjuder hela vägbelysningsnätet till kommunen för 13 miljoner kronor.Avslog erbjudandet
Majoriteten beslutade att förkasta budet från Ekfors då det inte följde anbudsförfarandet.- Ekfors nät har armaturer med 125 watt, vi är intresserade av 50 watts lampor som drar betydligt mindre energi. Nätet är troligen i dåligt skick efter att ha varit släckt i två år. Det angavs inte heller hur uppkopplingen ska lösas, säger kommunalrådet Arne Honkamaa (s).Ett problem för att bygga eget nät har varit anslutningar till elnätet. Energimarknadsinspektionen har gett ett löfte per telefon att beysningen får kopplas till kommunala anläggningar i byarna. Nytt blir dyrare?
Ulf Zakariasson (Ns) och Linda Ylivainio (c) reserverade sig mot beslutet.- Jag tycker att man borde gett det en chans. Det handlar om skattebetalarnas pengar och då är det värt att pröva förhandla en gång till. Nätet kan uppgraderas eftersom, säger Ylivainio.Hela nätet består av 1.830 stolpar och kommunens del är 1.500 stolpar. Enkel matematik visar att ett nytt nät i samma omfattning skulle kosta närmare 25 miljoner kronor. Arne Honkamaa menar att det inte kommer att bli lika många stolpar som nu. - Dessutom kommer det nya nätet att kunna regleras. Det är onödigt att ha tänt dygnet runt, säger han.Ulf Zakariasson menar att kommunborna drabbas om antalet stolpar minskar.- Då blir det fortsatt mörker för många, framför allt längs väg 99, säger han.Vägverket förhandlar med Ekfors om den belysningen, cirka 330 stolpar, de flesta längs väg 99.
w 2002 Ekfors Kraft höjer taxan för vägbelysningen från 470 till 956 kronor per stolpe. Kommunerna Haparanda och Övertorneå vägrade och betalade i stället 560 kronor per stolpe, som de ansåg skäligt.w 2006 Juli. VDn Mikael Styrman säger i Kuriren: "Om inte kommunerna betalar så tänds inte belysning till hösten"w 2007 November. Kommunerna förlorar i Marknadsdomstolen målet om Ekfors kraft gjort sig skyldigt till missbruk av monopolställning genom att släcka belysningen. Näringsminister Maud Olofsson vädjar till Mikael Styrman att tända belysningen.w 2007 December. Förhandlingar mellan Ekfors Kraft och kommunerna om att göra upp om vägbelysningen strandar. w 2008 Efter två vintrar i mörker beslutar Övertorneå kommun att bygga ett eget belysningsnät. Budget 15 miljoner kronor på tre år. Haparanda kommun som berörs till mindre del avvaktar tills vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!