"Vi håller på att byta ut containrarna"

Att återvinningsstationer är överbelamrade och felsortering är tyvärr inget ovanligt i Sverige. Men barnen på Silvertallen vill veta mer om vad som gäller.

Övertorneå2012-03-02 06:00

Vi ställde frågorna till Jan Kohkoinen, VA-ingenjör vid Övertorneå kommun och Annica Dahlberg, informationschef vid FTI, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Vems är ansvaret för att containrarna fylls med rätt sorts material?

- Det är allmänhetens ansvar att sortera rätt. Det enda som ligger på kommunen är att upplåta platsen där containrarna står. FTI ansvarar för tömningen, säger Jan Kohkoinen.

Vems är ansvaret för att containrarna, som nu är trasiga och smutsiga, är hela och fräscha och gör det kul att återvinna?

- Själva containrarna är FTI:s ansvar. Samhall sköter städningen av området, men rör inte själva innehållet i containrarna, säger Jan Kohkoinen.

- Vi håller på att byta ut containrarna och har bytt 5.000 under hösten men snön har stoppat det i Norrland. Så snart den tinar fortsätter vi att byta ut de som inte går att stänga ordentligt och även fula, risiga containrar, säger Annica Dahlberg, FTI.

Vems är ansvaret för att meddela kommuninvånarna om hur sortering går till?

- Det är väl både kommunen och FTI, vi har skickat ut en sorteringsguide för något år sedan, men det är kanske dags att göra det igen, säger Jan Kohkoinen.

- Vi samarbetar med kommunerna med underlag som de kan skicka ut till allmänheten, säger Annica Dahlberg.

Hur kan ni påverka att sorteringen sköts bättre?

- Jag upplever själv att det ofta är fullt när man kommer dit och kommunen kan ju försöka trycka på FTI att det töms oftare, säger Jan Kohkoinen.

- Vi försöker hela tiden tömma när det nästan är fullt, men det kan ibland vara svårt att träffa rätt tid. Man kan ringa till oss på 0200-88 03 11 så kan vi ringa vår entreprenör som då åker ut och tömmer, säger Dahlberg.

Vad händer med de felaktigt sorterade soporna?

- Allt hamnar hos olika sorteringsföretag där plast, metall och annat sorteras både med maskin och manuellt, säger Annica Dahlberg.

Hon tillägger att vi i Sverige generellt är duktiga på att sortera förpackningar och annat avfall.

- De allra flesta vill göra rätt, men vår erfarenhet är att det är i informationen det oftast brister, säger Annica Dahlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om