Övertorneå var först i länet med biståndsbedömningar vid särskilda äldreboenden, en satsning som förväntades förbättra vårdens kvalité och personalens arbetsmiljö. Men pengarna räckte inte till alla.
På Särkivaaragården har en avdelning fått dra nytta av bedömningarna genom ökad personalstyrka, men det finns fortfarande en avdelning där de anställda går på knäna.
- Arbetsglädjen försvinner och det känns som att man vill ge upp, säger en av de
anställda.
Sömnproblem
På avdelningen bor i dag 22 åldringar fördelade i två grupper. Ofta arbetar bara två anställda i varje grupp, vilket de anser är alldeles för lite. Dessutom har det tillkommit fler arbetsuppgifter så som städning, tvätt och köksuppgifter.
- Vi hinner inte med det där lilla extra som man gjorde förr, säger en anställd kvinna.
Hon får medhåll av en annan kvinna från personalen som anser att problemen funnits sedan 2009 när personalstyrkan drogs ner.
- Tidigare var vi fyra anställda här på morgonen, nu är vi alltså bara hälften så många. Vi blir tvungna att ta ut extra semesterdagar och gå ner i arbetstid för att överhuvudtaget orka med jobbet. Många har högt blodtryck och sömnproblem. Vi vill inte gnälla, men känner bara att det här inte fungerar längre, säger hon.
Enligt Annika Jakobsson, fackförbundet Kommunal Norrbotten, är det tydligt att personalen är underbemannad.
"De är trötta"
- De gör ett jättebra jobb men man ser att de är trötta, och undra på det. Som kommun måste man lyssna på personalen och vad de har att säga, säger hon.
Socialnämndens ordförande Tomas Vedestig (S) menar att det är nämndens ansträngda ekonomi som rår för fördröjningen.
- Tanken var - och är - att alla boenden skulle få en översyn och större personalstyrka om så behövs. Men ekonomin satte stopp för det, säger han.
Frågan är högst på agendan och kommer att diskuteras under nämndmötet den 22 maj. Förhoppningen är att komma fram till en lösning så fort som möjligt.
- Vi måste se över och omfördela. Underbemanningen är prioriterad. Jag tror att alla i nämnden är överens om att det är på tiden att det händer något, säger Vedestig.