Väljer egen bil om han blir sjuk igen

Fel diagnos och språkliga missförstånd. När Birger Mukkavaara hade njursten och skickades med ambulans till finska Pello kunde det ha kostat honom livet. Händer något liknande igen kommer han att ordna egen sjuktrasnport

ANMÄLAN. Efter svårigheter att få vård för njursten 2011 gjorde Birger Mukkavaara förra året en anmälan. Nu ska landstingets samarbete med Finland granskas.

ANMÄLAN. Efter svårigheter att få vård för njursten 2011 gjorde Birger Mukkavaara förra året en anmälan. Nu ska landstingets samarbete med Finland granskas.

Foto: Nils Jönsson

Övertorneå2014-03-06 08:01

Det var hösten 2011 som missförstånden på vårdcentralen i Pello höll på att få allvarliga konsekvenser för Birger Mukkavaara i Aapua, cirka sju mil norr om Övertorneå. Han ifrågasätter starkt samarbetet mellan vårdcentralerna i Övertorneå och finska Pello och förra året valde han att göra en anmälan. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ska nu granska det joursamarbete som Norrbottens läns landsting har med Pello.

– Vi måste börja reagera nu, för det här fungerar inte, säger Birger Mukkavaara.

– Många är rädda här, säger hans fru Maritta Mukkavaara.

En torsdagsnatt i början av november 2011 insjuknar han med svåra ryggsmärtor och körs med ambulans till Övertorneå vårdcentral. Han misstänker njursten och känner igen symtomen. Han får behandling mot smärtan och skickas hem på fredagen. Men smärtan kommer tillbaka och han blir han tvungen att ringa ambulans på natten. Maritta förklarar att Birger behöver komma till ett sjukhus. Hon informeras om att vårdcentralerna i Övertorneå och Kalix är stängda, och ambulansen kör istället till Pello, som har helgjour. I Pello har Birger svårt att göra sig förstådd och förstår inte heller allt som läkaren säger.

– Läkarspråket är svårt att förstå, speciellt när de pratar fort, säger han.

Han får fel diagnos, tjocktarmsinflammation, och får också tabletter som inte bör kombineras med medicinen Waran, som han redan äter.

– Jag sade åt läkaren på finska att det var njursten, jag förklarade att jag hade ont där njurarna sitter, men det sade läkaren emot. Jag fick en spruta och på lördagen skickade läkaren hem mig.

På söndagen kommer smärtorna tillbaka igen. Nu beställer han en taxi till Sunderbyn, för att undvika nya missförstånd. Att följa rådet att vänta till efter helgen är inget alternativ han överväger.

– Jag beställde en taxi, jag hade två tusen kronor hemma, så jag tog dem i fickan och åkte. Jag hade kunnat vara död om jag väntat till måndag.

Sjuksköterskan han träffar på Sunderbyn meddelar att det förmodligen rör sig om njursten. Birger röntgas, en stor njursten konstateras och behandling sätts in.

Händer någonting liknande igen kommer han att försöka ordna transport direkt till sjukhus på egen hand, han säger att han inte vill riskera att behöva åka via vårdcentralen i Pello.

– Då tar vi bilen till Sunderbyn direkt, säger Maritta.

FAKTA: Fler jourmissar

En kvinna i 40-årsåldern med akut tarmvred blev skjutsad av sin far från Aapua till Kuivakangas, där de mötte upp ambulansen. När de fick beskedet att ambulansen avsåg att först köra kvinnan till vårdcentralen i Pello för undersökning valde hennes far att själv skjutsa henne till Sunderbyn, där hon opererades.

En kvinna i 70-årsåldern uppsökte vårdcentralen i Pello med bruten arm. Hon röntgades inte, utan smärtorna bedömdes bero på artros. Fyra dygn senare uppsökte hon vårdcentralen i Övertorneå, där konstaterades att armen var bruten och hon skickades vidare för röntgen i Kalix.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om